Obiecywaliśmy Was różne ciekawostki na łamach naszego portalu. Dziś specjalnie dla Was prezentujemy wywiad młodych blogerów kulinarnych z Białegostoku, Seby – Cukiernika i Pawła – Kucharza. Udało im się porozmawiać z Agnieszką Buch, uczestniczką programu „Top Chef”.
Gotujmy razem: Dlaczego pani postanowiła zająć się gastronomią?
Agnieszka Buch: Wybrałam szkołę gastronomiczną, którą w sumie po roku chciałam rzucić, wygrałam swój pierwszy konkurs kulinarny zaraz po rozpoczęciu nowego semestru jak postanowiłam zostać. Wtedy poznałam kucharzy z różnych restauracji, różnych miast, Jeden konkurs właściwie zapoczątkował kolejne. Zaczęłam czytać i odwiedzać strony poświęcone temu środowisku, pojechałam na pierwsze targi kulinarne. Dużą pasję wywołał u mnie jeden z moich pierwszych szefów kuchni Mariusz Malinowski który powiedział kiedyś że praca kucharza to nie tylko praca ale to tez świetna zabawa i ciągły rozwój. Później się trochę pogubiłam i z przyczyn osobistych trochę zatrzymałam, ale gdy w wieku 20 lat kończyłam technikum wiedziałam, że będę szukać pracy na kuchni bo to jedyna praca jaka będzie sprawiać mi przyjemność. Zaczęłam też studia bo planowałam w przyszłości zostać nauczycielem zawodu niestety na studiach przekonałam się właśnie dlaczego poziom w szkołach gastronomicznych jest tak niski, a poza tym koledzy z pracy strasznie się "denerwowali", że miałam wolne w weekendy więc postanowiłam przerwać studia i skupić się na gotowaniu
GR: Czy ma pani jakieś popisowe danie?
Agnieszka Buch: Nie mam popisowego jednego dania. Tak samo jak i nie mam ulubionej potrawy którą ja jadam. Lubię różnorodność i jednego i to jest najpiękniejsze w tym wszystkim ! Jeden będzie w niebiosach jak zje świeżo upieczony chleb na zakwasie z domowym smalcem, a inny jak Boczek gotowany 48h w niskiej temperaturze (dla mnie jedno z lepszych dań jakie robiłam ).
GR: Jakie według pani danie jest najtrudniejsze?
Agnieszka Buch: (Śmiech) nie mam pojęcia jakie danie jest najtrudniejsze. Na pewno któreś od Hestona Blumenthala nie wiem czy jest on już bardziej naukowcem czy Kucharzem. Dla mnie jedno z trudniejszych dań jakie widziałam na oczy robił Adam Kowalewski ! Zaskakujące jajko to było coś co widziałam w internecie a on je przygotował ! by było ono idealne wymaga wiele precyzji, prób, błędów ale przede wszystkim wiedzy.
GR: Czego chciałaby się jeszcze pani nauczyć ?
Agnieszka Buch: Chciałabym się nauczyć wielu rzeczy ! Jak najwięcej ! Chce chłonąć wiedzę jak gąbkę ! A jestem zdania że każda kuchnia nawet ta na niskim standardzie czegoś uczy (np. tego czego absolutnie nie robić)
GR: Czym ma pani ulubiony rodzaj kuchni?
Agnieszka Buch: Tak jak wyżej wspomniałam. Nie mam ulubionej kuchni. Jest to ogromna przestrzeń różnych kultur, różnych smaków, tekstur i technik. W każdej są elementy, które mnie fascynują i które lubię!
GR: Co dał pani udział w programie?
Agnieszka Buch: Udział w programie dał mi możliwość poznania mojego idola! ( śmiech ) Jak szłam do tego programu to właśnie mówiłam pierwszej osobie która wiedziała o programie. Bo Wojciechem Modestem Amaro interesowałam się jeszcze jak byłam w szkole! Po za tym że spełniłam to marzenie to poznałam mnóstwo wspaniałych osób! Ekipa realizacyjna to masa ciekawych ludzi! No już pomijając to jaką nam ekipę uczestników skompletowali bo naprawdę powstały przyjaźnie po tym programie! Dużo też się nauczyłam w tym programie poznałam produkty na których wcześniej nie pracowałam. Zobaczyłam też na jakim poziomie teraz jestem i jak bardzo przeszkadzają mi kamery i presja tego całego programu! (śmiech) Program otworzył też mnóstwo możliwości zawodowych które jak najbardziej przydadzą się w dalszej drodze!
GR: Jakie ma pani plany na dalszą przyszłość ?
Agnieszka Buch: Dalsza przyszłość to dla mnie trudny temat. Ja jestem słaba w planowaniu, jestem osobą, która raczej stawia sobie cele lub przeważnie szłam na żywioł, to co dzieje się właśnie po programie trochę tego planowania mnie uczy powoli. Na razie muszę uporządkować cały rozgardiasz w głowię i zmienić pracę by móc się rozwijać to mój cel aktualny. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Buch.
(Wywiad przeprowadzili blogerzy http://gotujmyrazem11.bloog.pl/ Seba i Paweł/ Foto: Facebook/ TopChefPolska )
Komentarze opinie