Reklama

Jak czystą żywność spożywamy? Są wyniki kontroli naszego sanepidu

29/08/2016 18:08


Białostocki Sanepid przeprowadził kontrole pod kątem czystości żywności, która jest nam podawana lub sprzedawana. Poniżej przedstawiamy wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków za miesiąc lipiec 2016r.

W miesiącu lipcu 2016r. na terenie województwa podlaskiego skontrolowano 895 obiektów, w tym:

101 zakładów produkcji żywności;
418 obiektów obrotu żywnością;
259 zakładów żywienia zbiorowego otwartego;
103 zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego;
6 obiektów z grupy wytwórnie, miejsca obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
8 obiektów z grupy zakłady produkcji, konfekcjonowania, obrotu produktami kosmetycznymi.



Z danych, które zostały opublikowane na stronach internetowych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku dowiadujemy się, że pod względem czystości podawanego lub sprzedawanego nam jedzenia, nie jest najlepiej. Choć tragedii nie ma, to efekt kontroli nie napawa optymizmem. Wciąż w wielu miejscach brakuje dbałości o higienę, co może skutkować negatywnie dla naszego zdrowia.

W wyniku podjętych czynności w 147 obiektach stwierdzono naruszenia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego. Za stwierdzone uchybienia Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni nałożyli 58 mandatów karnych na łączną kwotę 11050 zł – podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku.

Ponadto w omawianym okresie wydano 516 decyzji administracyjnych oraz pobrano do oceny laboratoryjnej i teoretycznej 349 próbek. Kolejne dane z kontroli nad bezpieczeństwem żywności podamy już po wakacjach.

(Źródło: wsse.bialystok.pl/ Agnieszka Siewiereniuk – Maciorowska/ Foto: sxc.hu/ happy-meal)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do