Reklama

Jak wybierać i kupować wędlinę?

15/01/2013 14:00
Półki sklepowe uginają się od towaru.

Jesteśmy bombardowani w sklepach licznymi promocjami. Co rusz to pojawiają się nowe marki lansujące żywność. Wybór właściwych produktów żywnościowych to nie lada wyzwanie.

A co z wędliną? Choć wiadomo, że w dobrej wędlinie powinno być tylko mięso i przyprawy, to taką trudno dziś dostać. Z pewnością słono za taki rarytas zapłacimy. Niestety do większości wędlin wstrzykuje się białko sojowe, by zwiększyć ich objętość. I co najważniejsze aby mięso długo zachowało świeżość dodaje się konserwanty. Co robić?

Postaramy się ułatwić Wam nieco poruszanie się w gąszczu produktów wędlinopodobnych.

Po pierwsze lepiej kupować mięso paczkowane niż leżące luzem na ladzie. To że coś leży w ladzie nie świadczy o tym, że jest świeże. Na opakowaniu przynajmniej jest data przydatności do spożycia.

Wieprzowina teraz dostępna na rynku jest bardzo chudym mięsem bo konsumenci nie chcą kupować tłustych świń. Mimo, że tak naprawdę to tłuszcz nadaje smak wieprzowinie. W ślepych testach jako smaczniejsze ludzie zawsze wybierają tłustsze mięso. Warto wiedzieć, że wieprzowina jest w Polsce zdrowsza niż drób. Proces produkcji żywca jest dłuższy niż drobiu i trudniej czymś wieprzowinę naszprycować.

Jeśli ktoś chce kupić wędlinę niefałszowaną wodą i chemią niech wybierze wędliny podsuszane typu krakowska sucha myśliwska, kabanosy. Można dać tu nieco gorszy wsad mięsny, ale konsument szybko to wychwyci.

Kilogram dobrej wędliny bez dodatków musi kosztować przy obecnych cenach mięsa powyżej 30 zł za kilogram, kabanos (niedrobiowy) musi kosztować ok. 40 zł za kilogram. Warto czytać etykiety. Naprawdę zdarzają się na rynku "wędliny" o zawartości 11% i mniejszej.  Sucha szynka jest prawdopodobnie lepsza niż szynka wilgotna. Płacimy za mięso nie za wodę

Macie swoje własne sposoby jak radzić sobie w sklepie aby kupić dobrze?
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Halina - niezalogowany 2013-01-16 12:17:42

    Nikita, masz rację. Nie ma chyba nic gorszego jak mieso paczkowane.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2013-01-16 12:09:31

    Nie zgadzam się z autorem artkułu, że mięso paczkowane jest lepsze, zapachu przez opakowanie przecież nie poczuję... A najlepiej jest kupować mięso i samemu w domu zrobić pieczeń czy pasztet

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do