
Kulinarny szlak dawnego Białegostoku to nowa atrakcja turystyczna miasta. Na tym wyjątkowym, smacznym szlaku znajduje się aktualnie 18 obiektów – lokali gastronomicznych, producentów potraw oraz produktów, które historycznie (przed 1939 r.) związane były z naszym miastem.
Uroczyste otwarcie szlaku odbyło się w sobotni wieczór (20 listopada) w hotelu „Cristal”. W trakcie spotkania zastępca prezydenta Rafał Rudnicki poczęstował użytkowników buzą, czyli napojem z kaszy jaglanej.
Organizatorami i twórcami szlaku, odpowiedzialnymi za jego merytoryczne opracowanie i wdrożenie koncepcji w życie, są Andrzej Fiedoruk i Andrzej Lechowski. Pomysł został zrealizowany przez Stowarzyszenie Dorzecze, a sfinansowany przez Miasto.
- Z pewnością istnienie takiego szlaku wzbogaci ofertę turystyczną Białegostoku, a także przyczyni się do promocji miasta, które słynie z dobrego, regionalnego jedzenia – powiedział zastępca prezydenta Rafał Rudnicki. – Naszym celem jest także ocalenie potraw i produktów znanych u nas w dawnych czasach, kiedy funkcjonowało tutaj wiele renomowanych zakładów gastronomicznych.
Na szlaku znajduje się 18 obiektów, a należą do nich:
Opis szklaku jest dostępny na stronie „Białostockie Szlaki” oraz w publikacji wydanej w ramach inauguracji tej inicjatywy.
(Źródło i foto: bialystok.pl/ oprac. Kalina)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie