
Obok wiosny jest to najbardziej obfity w dary natury okres roku. Dynia, papryka, grzyby leśne, orzechy, gruszki i jabłka to tylko część produktów, które właśnie teraz są najsmaczniejsze, ale – co nie bez znaczenia – także najtańsze. Po co jesienią kupować owoce i warzywa, które mają za sobą tygodniową podróż na statku i kolejny tydzień „leżakowania” w magazynach, na tirach i półkach sklepowych.Jeśli na targu można kupić np. dynię, która była zerwana tego samego dnia rano. To nie tylko kwestia smaku, ale także ekologii i ekonomii.
Gotowanie w gronie najbliższych jest świetną okazją do pogłębiania więzi. Jeśli jeszcze wyjdzie z tego coś smacznego, może też dać sporo przyjemności ze wspólnego biesiadowania. Korzystajmy więc z dobroci jesieni i z obfitości Podlasia. Pytajmy sprzedawców o pochodzenie żywności, kupujmy lokalne produkty i ugotujmy coś naprawdę pysznego.
Na danie dla czterech osób potrzebujemy:
Przygotowanie:
Marynowana dynia
Dynię obierz ze skóry i pokrój w cienkie, długie paski, przypominające makaron papardelle. Składniki marynaty zagotuj i gorącą zalewą zalej dynię. Po ostygnięciu podawaj w temperaturze pokojowej.
Puree z pieczonej papryki
Papryki umyj i przekrój na połówki, następnie ułóż połówki papryk na blasze i posmaruj olejem.Piecz papryki w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 min, aż pojawią się czarne bąble na skórze a miąższ zmięknie. Po ostudzeniu zdejmij skórę (powinna łatwo odchodzić). Miąższ bez pestek i błonek zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, przed podaniem zagotuj.
Filet z kurczaka
Filety przypraw solą i pieprzem i obsmaż na gorącej patelni z każdej strony na rumiany kolor. Obsmażony filet włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min. Wyjmij filet i odstaw w ciepłym miejscu na pięć minut, żeby mięso odpoczęło.
Rozsmaruj purée z papryki na talerzu, „papardelle” z dyni ułóż w różyczki, a przekrojony filet połóż na purée z papryki.
Smacznego!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie