Reklama

Jesienią najbardziej smakują ciasta owocowe

06/11/2023 08:03

Jesień to pora zbierania plonów z pól i ogrodów. W tym okresie doświadczamy obfitości owoców i warzyw – drzewa uginają się od dojrzałych śliwek, jabłek, pigw i gruszek, a na grządkach i zagonach leżą dojrzałe, pomarańczowe dynie. Jednym ze sposobów na zagospodarowanie tego bogactwa jest upieczenie pysznego ciasta z dodatkiem darów natury. Podpowiadamy trzy przepisy!

Każdą porę roku cenimy za coś innego. Z pewnością ogromną zaletą jesieni jest obfitość owoców i warzyw o wspaniałym smaku i aromacie, dostępnych w korzystnych cenach. Dlatego to idealny czas na przygotowywanie domowych przetworów, ale też raczenie się na bieżąco smakami jesieni. Jednym z doskonałych na to sposobów jest upieczenie ciasta.

- Oprócz smakowitych owoców do pieczenia ciasta powinniśmy wykorzystywać najlepsze, wysokojakościowe składniki – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Na pewno ważne są jajka. Ich jakość może mieć wpływ na smak i konsystencję ostatecznego wypieku. Dlatego warto sięgać po takie ze sprawdzonych źródeł, by cieszyć się aromatycznym i udanym ciastem.

Ciasto z pigwą

Owoc, przypominający kształtem gruszkę, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jest bogaty w witaminę C i ma intensywny, przyjemny zapach. Rośnie na drzewach i dosyć często jest mylony z owocem pigwowca, dojrzewającym na krzewach, dużo mniejszym, okrągłym i twardym. Oba owoce różnią się też smakiem – pigwa jest bardziej neutralna, a pigwowiec kwaskowaty. Pigwa pod wpływem gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmieniając kolor na czerwony.

Składniki:

2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel

2 dojrzałe pigwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki masła

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy pokrojone pigwy, sok z cytryny i cynamon. Odstawiamy na chwilę. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do masy masłowej i dokładnie mieszamy. Przekładamy połowę ciasta do formy, a następnie układamy na nim warstwę pigwy z sokiem cytrynowym i cynamonem. Na wierzchu rozprowadzamy resztę ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste. Po wystudzeniu, podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

Placek ze śliwkami

Śliwka to doskonały jesienny owoc o słodkim miąższu. W sadach i przydomowych ogrodach spotkać można wiele odmian tego owocowego drzewa, najpopularniejszym jest węgierka – doskonała na kompoty, powidła i wypieki. Śliwki są bogate w witaminy z grupy B i posiadają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Dobrze regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami.

Składniki:

1 jajko M lub L Fermy Drobiu Jokiel

2 szklanki śliwek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Śliwki drylujemy. W misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy, po czym mieszamy do połączenia składników. Przelewamy ciasto do formy i układamy na wierzchu śliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy przez około 30-35 minut, aż placek będzie złocisty. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto dyniowe

Dynia to bardzo charakterystyczne jesienne warzywo, którego duże, przeważnie intensywnie pomarańczowe owoce, są widoczne na polach z daleka. Co istotne ma w kuchni wiele zastosowań i z pewnością zasługuje na miano warzywa uniwersalnego. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, idealnie nadaje się na muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Jest niskokaloryczna i zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin m.in. wapń, magnez, selen, potas, witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i niacynę.

Składniki:

2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel

ok. 300 g obranej dyni

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki goździków mielonych

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Dynię gotujemy i miksujemy na purée. Mieszamy purée z dyni, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Osobno mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier i brązowy cukier. Stopniowo dodajemy składniki suche do mokrych, mieszając do połączenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do