Picie trzech do czterech filiżanek kawy dziennie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 .
Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach. Jednej grupie zwierząt podawano kawę, natomiast drugiej - wodę. Przyjmowanie kawy chroniło przed wzrostem poziomu cukru we krwi i poprawiało wrażliwość tkanek na insulinę - hormon wydzielany przez trzustkę, niezbędny dla prawidłowej gospodarki glukozą, co obniżało ryzyko rozwoju cukrzycy.
Ponadto kawa powodowała szereg korzystnych zmian m.in. w wątrobie, zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy. Jak mówią naukowcy, po przeprowadzeniu jeszcze innych adekwatnych badań laboratoryjnych - "Kofeina może być jednym ze skuteczniejszych przeciwcukrzycowych składników kawy".
Cukrzyca to przewlekła choroba dotykająca zarówno młode jak i starsze osoby. Rozwija się kiedy trzustka nie produkuje dostatecznej ilości insuliny, lub ciało nie jest w stanie wystarczająco zareagować na produkowaną przez trzustkę insulinę. W efekcie - rozwija się hiperglikemia, we krwi dochodzi do wzrostu stężenia glukozy - dużo większego niż przewiduje norma. Nieleczona cukrzyca prowadzi do rozwoju poważnych powikłań - w tym uszkodzeń nerwów i naczyń krwionośnych.
Jak podaje WHO (World Health Organization) cukrzyca każdego roku jest przyczyną 5 % zgonów na świecie.
Na podstawie: www.sciencedaily.com oraz www.who.int
Komentarze opinie