Coraz popularniejszy staje się zwyczaj drążenia dyń i robienia z nich upiornych głów na Haloween. A może zamiast dręczyć dynię, spróbujmy ją zjeść?
Proponujemy Wam pyszną i sycąca zupę z dyni.
Składniki:
ćwiartka średniej dyni
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
1 cebulka
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła do smażenia
sól i pieprz, cynamon i chilli do smaku
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
50 g pestek słonecznika
Sposób przygotowania
Dynię i ziemniaka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć czosnek i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebulki dodać pokrojoną dynię i ziemniaka, dusić wszystko około 10 minut.
W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię i ugotowany, obrany ze skórki ziemniak. Gotować przez 5 minut i doprawić do smaku. Zestawić z ognia i zmiksować na gładką masę.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki słonecznika i prażyć przez 2-3 minuty. Zupę przelać na talerze, ozdobić kleksem śmietany i prażonymi pestkami słonecznika.
Komentarze opinie