Reklama

Kuchnia nie tylko dla orłów #1 - smalczyk domowy

08/11/2013 12:00



Nadchodzą długie, zimne, jesienne wieczory. W tak niesprzyjającym czasie proponujemy poeksperymentowanie w kuchni. Specjalnie dla Czytelników „Faktów Białystok” przedstawiamy ulubioną potrawę wszystkich mężczyzn, czyli…


Smalczyk domowy

- podgardle wieprzowe 0,5 kg
- 2-3 cebule
- 2 polskie jabłka starych odmian (zamiennie: polskie śliwki wędzone 20 dkg)
- majeranek, pieprz mielony, sól

Podgardle, cebulę oraz jabłko, najlepiej lekko kwaskowate, kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy na bardzo małym ogniu pokrojone mięso z tłuszczem, często mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy wytopiony zostanie cały tłuszcz z podgardla, dodajemy cebulę i jabłko. Chwilę podsmażamy, aby cebula się zeszkliła – ale nie spaliła. Dodajemy przyprawy, lekko rozcierając w dłoniach majeranek. Przelewamy do przygotowanych wcześniej naczyń, najlepiej kamionkowych. Ustawiamy naczynia w chłodnym miejscu, aby smalczyk spokojnie stężał. Uwaga: bardzo kaloryczne, ale na podlaskie mrozy jak znalazł!

(Renata Siewko)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do