Reklama

Kuchnia nie tylko dla orłów #3 - babka ziemniaczana

10/11/2013 13:00


Dziś proponujemy potrawę, z której słynie Podlasie. Wbrew pozorom, jej wykonanie nie jest trudne, ale trochę pracochłonne – jednak robot kuchenny znacznie ułatwi nam pracę. Zawsze zostaje także rodzina i drobny szantaż… Specjalnie dla Czytelników „Faktów Białystok” przedstawiamy kartoflaną królową, czyli: b
abkę ziemniaczaną




- 1 kg ziemniaków
- 2-3 duże cebule
- 30 dkg wędzonego boczku
- mąka (zwykła) – kilka łyżek
- kasza manna
- 2 jaja
- odrobina mleka
- sól, pieprz, majeranek, tymianek
- bułka tarta do posypania naczynia



Ziemniaki obieramy i ucieramy na jednolitą masę. Jeśli robimy babkę z młodych ziemniaków – lekko ją odciskamy (ziemniaki młode zawierają zbyt dużo wody). Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy. Ostudzone – dodajemy do naszej masy ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy: jaja, mąkę (nie za dużo, bo babka straci swój niepowtarzalny smak!), odrobinę kaszy manny, mleka i przyprawy. Babka przed upieczeniem powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą/olejem, posypujemy tartą bułką i wlewamy naszą masę ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 40-60 minut. Babka jest gotowa, gdy lekko na brązowo zapiecze się jej skórka. Po upływie ok. godziny wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy ostygnąć. Idealnie smakuje z sosem grzybowym i narwiańskimi kiszonymi ogórkami. Smacznego!


(RS)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do