Reklama

Kuchnia nie tylko dla orłów, cz. 13 - sylwester z łososiem i śledziem

30/12/2013 10:00


Przed nami sylwester, więc okres karnawałowych imprez i prywatek czas zacząć. Nim przyjdą goście, musimy im co nieco przygotować jako poczęstunek. Bardzo dobrze jako przekąski sprawdzają się przystawki z ryb, serów, sałat z dobrym pieczywem. Do tego dobre wino/piwo lub coś mocniejszego. Jak robić imprezę, żeby się nie narobić?


Tatar z łososia

Składniki
- filet z wędzonego łososia
- 2 ogórki kiszone narwiańskie
- ocet balsamiczny
- 1 cebula czerwona
- oliwa
- pieprz cytrynowy, sól
- ew. koperek/zielone oliwki do smaku
Filet kroimy w kostkę, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy pieprzem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do łososia. Skrapiamy oliwą, solimy, do smaku dodajemy ewentualnie koperek lub oliwki. Wybornie smakuje z ciemnym chlebem, pumperniklem lub bagietką.

Śledź pod pierzynką

Składniki
- kilka płatów śledziowych małosolnych
- 2 winne jabłka
- 1 cebula
- śmietana 12%
- pieprz, sól, cukier, liść laurowy
Śledzie moczymy w mleku przez kilka godzin, płuczemy i kroimy w paski. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy kilka łyżek śmietany, pieprz, sól, cukier, mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Śledzie układamy na półmisku, na nich dookoła układamy cebulkę oraz jabłka w śmietanie. Na koniec obsypujemy połamanym na drobno liściem laurowym. Najlepsze – po kilku godzinach w lodówce.

(RS)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do