Skutkiem niewłaściwego odżywiania może być rozwój chorób dietozależnych, i chociaż niewłaściwie zbilansowana dieta nie jest bezpośrednią przyczyną ich wystąpienia, to zasadniczo zwiększa ryzyko zapadnięcia na nie. Choroby te są coraz większym problemem zarówno na całym świecie, jak i w Polsce. Obecnie do najbardziej rozpowszechnionych chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem należą choroby układu krążenia.
Dla osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi opracowano specjalną dietę – dietę Polymeal, która opiera się na kilku naturalnych produktach żywnościowych przyjaznych sercu. Dużą zaletą tej diety jest to, że jest efektywna, bezpieczna i smaczna, a jej składniki można przyjmować łącznie w menu albo indywidualnie przez cały dzień. Oto, co należy spożywać, aby zadbać o zdrowie układu krążenia:
- czosnek – jest prawdziwym sprzymierzeńcem serca, gdyż powstrzymuje proces zarastania naczyń krwionośnych blaszką miażdżycową, wzmacnia je oraz pobudza krążenie. Według Polymeal codziennie powinno się „zażyć” jeden ząbek czosnku (ok. 2 g)
- tłuste ryby morskie – zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej poprzez hamowanie procesu tworzenia się skrzeplin. Polymeal zaleca je jadać cztery razy w tygodniu w ilości ok. 100 g
- ciemna gorzka czekolada (najlepiej o zawartości kakao minimum 70 proc.) – zawiera specjalne substancje, dzięki którym krew łatwiej przepływa przez naczynia. W tym przypadku autorzy Polymeal nie nakazują zachowania umiaru, gdyż zalecają „dawkę” aż 100 g codziennie (cała tabliczka!)
- warzywa i owoce – zawierają antyoksydanty, takie jak witaminy C i E oraz beta-karoten, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Codziennie powinno się ich jadać łącznie ok. 400 g
- orzechy włoskie i migdały – stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie antymiażdżycorodne. Zalecenia Polymeal: 40-60 g na dobę (łącznie).
Uroki Śródziemnomorza
Podobne zalecenia obowiązują w tzw. diecie śródziemnomorskiej, którą obecnie uważa się za najzdrowszą na świecie i również poleca w schorzeniach kardiologicznych. Dieta śródziemnomorska łączy w sobie tradycje kulinarne greckie, tureckie, sycylijskie, hiszpańskie, portugalskie, tunezyjskie, marokańskie i inne. Jest to dieta prawie wegetariańska, oparta na spożywaniu pokarmów sezonowych, pozyskiwanych z upraw miejscowych, w minimalnym stopniu przetwarzanych oraz ryb i owoców morza. Potrawy przygotowywane są z użyciem dużej ilości oliwy, cebuli, czosnku i aromatycznych ziół. Nieodłącznym składnikiem diety śródziemnomorskiej jest czerwone wino, bogate w przyjazny sercu resweratrol – składnik żywności wykazujący aktywność biologiczną. Ma on szeroki zakres działania na organizm człowieka, zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu różnych chorób. Wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu i zmniejsza ich wnikanie w ściany naczyń krwionośnych, co chroni przed miażdżycą. Obniża też agregację (zlepianie) płytek krwi i tworzenie zakrzepów. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar w spożyciu wina, zwłaszcza jeśli występują choroby wątroby! Lampka wina na dzień, ok. 150 ml, w zupełności wystarczy.
Wielu naukowców uważa, że także dieta wegetariańska jest wysoce skuteczna w zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych.
Komentarze opinie