Reklama

Lecz się dietą

23/02/2014 11:08
Skutkiem niewłaściwego odżywiania może być rozwój chorób dietozależnych, i chociaż niewłaściwie zbilansowana dieta nie jest bezpośrednią przyczyną ich wystąpienia, to zasadniczo zwiększa ryzyko zapadnięcia na nie. Choroby te są coraz większym problemem zarówno na całym świecie, jak i w Polsce. Obecnie do najbardziej rozpowszechnionych chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem należą choroby układu krążenia.

Dla osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi opracowano specjalną dietę – dietę Polymeal, która opiera się na kilku naturalnych produktach żywnościowych przyjaznych sercu. Dużą zaletą tej diety jest to, że jest efektywna, bezpieczna i smaczna, a jej składniki można przyjmować łącznie w menu albo indywidualnie przez cały dzień. Oto, co należy spożywać, aby zadbać o zdrowie układu krążenia:

- czosnek – jest prawdziwym sprzymierzeńcem serca, gdyż powstrzymuje proces zarastania naczyń krwionośnych blaszką miażdżycową, wzmacnia je oraz pobudza krążenie. Według Polymeal codziennie powinno się „zażyć” jeden ząbek czosnku (ok. 2 g)
- tłuste ryby morskie – zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej poprzez hamowanie procesu tworzenia się skrzeplin. Polymeal zaleca je jadać cztery razy w tygodniu w ilości ok. 100 g
- ciemna gorzka czekolada (najlepiej o zawartości kakao minimum 70 proc.) – zawiera specjalne substancje, dzięki którym krew łatwiej przepływa przez naczynia. W tym przypadku autorzy Polymeal nie nakazują zachowania umiaru, gdyż zalecają „dawkę” aż 100 g codziennie (cała tabliczka!)
- warzywa i owoce – zawierają antyoksydanty, takie jak witaminy C i E oraz beta-karoten, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Codziennie powinno się ich jadać łącznie ok. 400 g
- orzechy włoskie i migdały – stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie antymiażdżycorodne. Zalecenia Polymeal: 40-60 g na dobę (łącznie).

Uroki Śródziemnomorza

Podobne zalecenia obowiązują w tzw. diecie śródziemnomorskiej, którą obecnie uważa się za najzdrowszą na świecie i również poleca w schorzeniach kardiologicznych. Dieta śródziemnomorska łączy w sobie tradycje kulinarne greckie, tureckie, sycylijskie, hiszpańskie, portugalskie, tunezyjskie, marokańskie i inne. Jest to dieta prawie wegetariańska, oparta na spożywaniu pokarmów sezonowych, pozyskiwanych z upraw miejscowych, w minimalnym stopniu przetwarzanych oraz ryb i owoców morza. Potrawy przygotowywane są z użyciem dużej ilości oliwy, cebuli, czosnku i aromatycznych ziół. Nieodłącznym składnikiem diety śródziemnomorskiej jest czerwone wino, bogate w przyjazny sercu resweratrol – składnik żywności wykazujący aktywność biologiczną. Ma on szeroki zakres działania na organizm człowieka, zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu różnych chorób. Wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu i zmniejsza ich wnikanie w ściany naczyń krwionośnych, co chroni przed miażdżycą. Obniża też agregację (zlepianie) płytek krwi i tworzenie zakrzepów. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar w spożyciu wina, zwłaszcza jeśli występują choroby wątroby! Lampka wina na dzień, ok. 150 ml, w zupełności wystarczy.

Wielu naukowców uważa, że także dieta wegetariańska jest wysoce skuteczna w zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych.

 (mgr dietetyk Angelika Mantur, Maniac Gym)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do