Łosoś norweski z rusztu na musie truskawkowym z czerwonym makaronem pappardelle i grillowanymi karczochami.
PRZEPIS NA 4 OSOBY:
Łosoś
800 g filetu z łososia norweskiego
400 g makaronu pappardelle
200 g marynowanych karczochów
200 g truskawek
pół cytryny
pieprz cytrynowy
sól
kolendra
Mus truskawkowy
200 g świeżych truskawek
100 ml czerwonego wina
50 ml kremu balsamicznego
50 ml oleju o smaku rukoli
sól
pieprz pomarańczowy
miód
estragon
(wszystkie składniki miksujemy blenderem)
Łososia myjemy, porcjujemy na filety, doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Porcje pieczemy na ruszcie, w średniej temperaturze, około dziesięciu minut z każdej strony. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Karczochy krótko grillujemy. Na talerz wylewamy łyżkę musu truskawkowego, na którym układamy upieczony filet. Obok niego niech znajdą się makaron i karczochy. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami, cząstką cytryny i gałązką świeżej kolendry. Smacznego!
(Tekst: Raisa Antoniuk, szef kuchni Hotelu Branicki)
[box]Raisa Antoniuk w zawodzie pracuje od trzydziestu lat, od sześciu szefuje kuchni Hotelu Branicki. Pasjonuje się tradycyjną kuchnią polską oraz śródziemnomorską. Szczególnie lubi przyrządzać dania z ryb.[/box]
Komentarze opinie