Reklama

Lubiący łakocie nie pogardzą kruchymi ciasteczkami z makiem

13/03/2023 08:05

Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się małe conieco. My proponujemy obłędnie czekoladowe ciastka makowe. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!

Składniki:

• 160 g mąki

• 40 g kakao

• łyżeczka proszku do pieczenia

• dwa jajka

• 150 g cukru lub erytrytolu

• 100 g ciemnej czekolady

• 120 g masła

• 200 g maku mielonego BackMit

• 200 ml mleka

• dwie łyżki miodu

• dwie łyżki dżemu śliwkowego

• garść ulubionych bakalii KRESTO

• 120 g cukru pudru

• 80 g miękkiego masła

Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka

Wykonanie:

1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia.

2. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C.

4. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem.

5. Cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do