Nie masz czasu na gotowanie, a zjadłbyś coś lekkiego i pysznego? Te przepisy są właśnie dla Ciebie! Zarówno pietruszkowe pesto z olejem rzepakowym, jak i sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i serem feta są łatwe w przygotowaniu, a przy tym są pełne cennych witamin i kwasów omega-3.
Jak je przygotować, pokazała naszej redakcji, ale też innym białostockim dziennikarzom - co pokazujemy na zdjęciach - Dorota Osóbka, dietetyczka, i właścicielka Poradni Żywieniowej FOOD LINE, którą prowadzi od 2001 roku. Wszystko w ramach ogólnopolskiej kampanii "Pokochaj olej rzepakowy". Głównym celem akcji jest podkreślenie walorów zdrowotnych i odżywczych oleju rzepakowego.
Nie wszyscy bowiem wiedzą o tym, że codzienne spożywanie około dwóch łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Ten zaś m.in. wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, olej rzepakowy cechuje się idealnym z punktu widzenia żywieniowego stosunkiem omega-6 do omega-3, jest źródłem cennych steroli roślinnych oraz witamin: E i K.
Jaki jednak olej rzepakowy wybierać, skoro w sklepach dostępnych jest zwykle kilka różnych?
- Nie ma to znaczenia, kierujmy się po prostu marką, którą lubimy lub mamy do niej zaufanie - radzi nam Dorota Osóbka. - Jednak szczególnie w przypadku kobiet w ciąży czy spożywania przez małe dzieci, proponuję wybierać oleje rafinowane. Tak będzie bezpieczniej.
Pietruszkowe pesto
Składniki na cztery porcje: - 30 g rukoli,
- 30 g natki pietruszki,
- 30 g oleju rzepakowego,
- 30 g orzechów laskowych lub włoskich (najlepiej uprażonych),
- 20 g płatków migdałów (mogą być prażone),
- pół ząbka czosnku,
- sól,
- sok z połowy cytryny,
- pełnoziarniste pieczywo.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Aby uzyskać mus z kawałkami orzechów – dodaj je na samym końcu i miksuj tylko przez chwilę.
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, serem feta i olejem rzepakowym
Składniki (mnożymy razy liczba osób):
- garść rukoli,
- upieczony i obrany ze skórki mały burak lub 1/2 dużego – pokrojony na nieduże kawałki,
- jedna mała pomarańcza – obrana ze skóry, pokrojona i pozbawiona białych skórek,
- ser feta – 50 g.
Sos (dla czterech osób): - musztarda – 40 g,
- miód – 30 g,
- sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy (bez miąższu) – 60 g,
- ocet balsamiczny – 20 g,
- olej rzepakowy – 80 g,
- przyprawy: świeżo mielony pieprz, można dodać świeży rozmaryn, ewentualnie kilka kropel sosu sojowego.
Przygotowanie sosu: Miksujemy wszystkie składniki oprócz oleju. Po zmiksowaniu lejemy olej cienką stróżką i miksujemy dalej – olej nada właściwą konsystencję sosu.
Propozycja podania: Rukolę wyłóż na półmisek, ułóż kawałki pomarańczy i pieczonego buraka, polej sosem, a na koniec dodaj ser feta.
Komentarze opinie