Reklama

Mamy dla Was sprawdzone przepisy na pyszne pesto i sałatkę z dodatkiem oleju rzepakowego [ZDJĘCIA]

15/12/2015 10:43


Nie masz czasu na gotowanie, a zjadłbyś coś lekkiego i pysznego? Te przepisy są właśnie dla Ciebie! Zarówno pietruszkowe pesto z olejem rzepakowym, jak i sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i serem feta są łatwe w przygotowaniu, a przy tym są pełne cennych witamin i kwasów omega-3.

Jak je przygotować, pokazała naszej redakcji, ale też innym białostockim dziennikarzom - co pokazujemy na zdjęciach - Dorota Osóbka, dietetyczka, i właścicielka Poradni Żywieniowej FOOD LINE, którą prowadzi od 2001 roku. Wszystko w ramach ogólnopolskiej kampanii "Pokochaj olej rzepakowy". Głównym celem akcji jest podkreślenie walorów zdrowotnych i odżywczych oleju rzepakowego.

Nie wszyscy bowiem wiedzą o tym, że codzienne spożywanie około dwóch łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Ten zaś m.in. wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, olej rzepakowy cechuje się idealnym z punktu widzenia żywieniowego stosunkiem omega-6 do omega-3, jest źródłem cennych steroli roślinnych oraz witamin: E i K.

Jaki jednak olej rzepakowy wybierać, skoro w sklepach dostępnych jest zwykle kilka różnych?

- Nie ma to znaczenia, kierujmy się po prostu marką, którą lubimy lub mamy do niej zaufanie - radzi nam Dorota Osóbka. - Jednak szczególnie w przypadku kobiet w ciąży czy spożywania przez małe dzieci, proponuję wybierać oleje rafinowane. Tak będzie bezpieczniej.

Pietruszkowe pesto

Składniki na cztery porcje:
- 30 g rukoli,
- 30 g natki pietruszki,
- 30 g oleju rzepakowego,
- 30 g orzechów laskowych lub włoskich (najlepiej uprażonych),
- 20 g płatków migdałów (mogą być prażone),
- pół ząbka czosnku,
- sól,
- sok z połowy cytryny,
- pełnoziarniste pieczywo.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Aby uzyskać mus z kawałkami orzechów – dodaj je na samym końcu i miksuj tylko przez chwilę.









Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, serem feta i olejem rzepakowym

Składniki (mnożymy razy liczba osób):
- garść rukoli,
- upieczony i obrany ze skórki mały burak lub 1/2 dużego – pokrojony na nieduże kawałki,
- jedna mała pomarańcza – obrana ze skóry, pokrojona i pozbawiona białych skórek,
- ser feta – 50 g.



Sos (dla czterech osób):
- musztarda – 40 g,
- miód – 30 g,
- sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy (bez miąższu) – 60 g,
- ocet balsamiczny – 20 g,
- olej rzepakowy – 80 g,
- przyprawy: świeżo mielony pieprz, można dodać świeży rozmaryn, ewentualnie kilka kropel sosu sojowego.



Przygotowanie sosu:
Miksujemy wszystkie składniki oprócz oleju. Po zmiksowaniu lejemy olej cienką stróżką i miksujemy dalej – olej nada właściwą konsystencję sosu.



Propozycja podania:
Rukolę wyłóż na półmisek, ułóż kawałki pomarańczy i pieczonego buraka, polej sosem, a na koniec dodaj ser feta.









Oba przepisy wypróbowaliśmy. Serdecznie polecamy!

(Piotr Walczak)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do