Reklama

Muffiny marchewkowe z żurawinami

23/12/2012 15:30
Marchewkowe, odpowiednio miękkie, korzenne...

Idealne na Święta ale także tak zwyczajnie. Na niedzielę.

Nie ma co się bać marchewki  na słodko. Jak pokazali Mr& Mrs Sandman na ostatnim spotkaniu Geek Girls Carrots  , marchewka  to roślina uniwersalna.

Możemy zrobić z niej zarówno surówkę jak i dżem. Nadziać ciasteczka i zrobić z niej zupę. Albo muffiny. W połączeniu z korzennymi przyprawami i żurawinami, marchewka zdecydowanie nabiera szlachetności i staję się godna pobytu na salonach.

 
Muffiny marchewkowe z żurawinami
1 szklanka tartej marchewki
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przypraw korzennych ( gotowej mieszanki)
2 jajka
garść  suszonych żurawin

Jajka ucieramy z cukrem. Kiedy masa będzie białą i puszysta, dodajemy stopniowo  pozostałe produkty. Na końcu dodać sodę, proszek, przyprawy i żurawiny.

Wlewamy masę do foremek na muffiny i pieczemy ok 30-40 min w piekarniku nagrzanym do  180 st.C

Po wystygnięciu można muffinki udekorować białym lukrem, białą czekoladą albo dżemem żurawinowym. Smacznego!
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2012-12-24 11:11:06

    Czuję jak pachną

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    andrzej - niezalogowany 2012-12-23 19:10:10

    Ja mógłbym zjeść takie w piątek

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Michał - niezalogowany 2012-12-23 16:51:21

    Gdzie można dostać taką upieczoną?;)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Anka - niezalogowany 2012-12-23 16:12:53

    Świetny przepis na po świętach!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do