W naszym regionie na razie nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, ale trwają kontrole. Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektoratu Weterynarii sprawdzane są wszystkie punkty sprzedaży żywych ryb, szczególnie karpi.
Jak mówi Podlaski Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny ds. Ochrony Zwierząt Rafał Banasiuk, powiatowi lekarze weterynarii muszą odwiedzić wszystkie miejsce, gdzie sprzedawane są żywe ryby. Pełne wyniki kontroli będą znane dopiero 27 grudnia - jednak do dziś nie pojawiły się żadne niepokojące sygnały - dodaje inspektor i przypomina o wytycznych dotyczących sprzedaży karpia.
Główny nacisk kładziony jest na jego humanitarne traktowanie, a więc zabicie zwierzęcia nie może odbywać się bez jego wcześniejszego ogłuszenia a także w obecności dzieci i osób postronnych. Co ważne, kupując żywą rybę, sprzedawca musi nam ją zapakować w taki sposób, by mogła ona swobodnie oddychać przez skórę - to znaczy, że nie może być szczelnie owinięta w folię lub powinna być umieszczona w wodzie.
Komentarze opinie