Reklama

Nic tylko... palce lizać

28/03/2014 16:13



Palce Lizać są stylizowane na starą podlaską gospodę, przenoszącą nas w XIX w. a wszystko to dzięki wystrojowi, jaki tu panuje. Stogi siana poustawiane przy wejściu; kołowrotek, stara lampa naftowa, czy też lampki z jutową osłonką wiszące nad każdym stołem - to tylko część dekoracji lokalu. Jest tu również stary kredens z domowymi przetworami, którymi można się poczęstować – zachęca właściciel, Maciej Kalenik.


Dania serwuje się w brązowych, glinianych naczyniach. W weekendy z kolei czas spędzony w gospodzie umili Wam muzyczne trio: kontrabas, akordeon i skrzypce. To idealne miejsce na obiad z rodziną albo nieco większe przyjęcie.

Specjałem lokalu jest golonka na ciepło, zapieczona w prawdziwym chlebie. Możemy zjeść również chwalony przez klientów schab z kością z soczewiakiem, kiszkę mięsno-ziemniaczaną według przepisu babci Halinki, pielmieni rybne albo mięsne, borowiki w śmietanie, kaczkę, czy jesiotra.

Menu lokalu kreowano na podstawie książki kucharskiej z 1820 roku z przepisami kuchni kresowej. Aby dania bardziej odpowiadały podniebieniom współczesnych smakoszy, zostały nieco zmodyfikowane przez szefa kuchni. Na szczęście nie są to modyfikacje chemiczne. Do potraw nie dodaje się żadnych sztuczności, a wyłącznie naturalne składniki kupowane u lokalnych przedsiębiorców.

Zapraszamy również na całuski - nie te od przemiłych barmanek - ale na ciasteczka z migdałami, daktylami i rodzynkami, które podawane są do kawy.
[box type="note" border="full"]

Pielmieni w sosie rosyjskim

Składniki farszu:

- 500 g wołowiny
- 500 g wieprzowiny
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz

Składniki ciasta:
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 2 łyżki oleju
- sól

Składniki sosu rosyjskiego:

- 100 ml białego wina wytrawnego
- 50 ml czystej wódki
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, wody, oleju oraz soli wyrabiamy ciasto na pierogi. Ma być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę. Farsz solimy i pieprzymy wedle uznania. Gotowe ciasto, które odpoczęło, wałkujemy na posypanej mąką desce na płat grubości jednego milimetra. Ciasto kroimy w kwadraty o długości boku około 8 cm. Na środek kładziemy farsz. Łączymy razem przeciwległe boki tworząc stożek. Trzymając za złączenie przekręcamy o 90 stopni. Gotowe pielmieni układamy w parowarze i parujemy przez około 10-12 min. Pamiętajmy, że gotowane w wodzie mogą się rozpaść.

Do garnka wlewamy wino i wódkę. Gotujemy aż się zredukuje, dodajemy bulion i śmietankę. Pozostawiamy na ogniu dopóki sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

[/box]
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do