
Kiedy mówimy piernik myślimy - Boże Narodzenie, przyprawy i... Toruń. Mało które ciasto tak bardzo kojarzy się z polską tradycją. W końcu są u nas niezmiennie popularne od XVIII wieku.
Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii, często eksportowano je w głąb krajów macierzystych.
Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie. W niemieckim Szczecinie pieczono Stettiner Peperkoken. W Czechach miastem piernika są Pardubice , koło których znajduje się muzeum Chatka z piernika w Rábach.
80 g cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka wódki
Ubić jajko z cukrem, dodać mąkę, proszek, przyprawy, migdały, skorki z cytrusów, miód i alkohol, wymieszać drewnianą łyżką.
Wyłożyć masę na natłuszczona masłem blachę (wysokości ok. 1 cm). Piec w temp. 150° ok. 15 min (ciastka muszą być jeszcze jasne, niespieczone po wyjęciu z pieca)
Znane holenderskie ciasteczka - tradycyjnie ciasto jest formowane w specjalnych foremkach, wykładane na blachę i pieczone, ale równie pyszne są wycinane każdego kształtu foremkami do ciasteczek.
Masło dobrze ubić z cukrem, dodać jajko, migdały korzenie i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać i dodawać stopniowo make. Dodać tyle mleka aby ciasto było dość sztywne ale nie twarde. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodowce 30-60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm i wycinać dowolne kształty lub wciskać ciasto w formy do Speculaas. Układać na wyłożonej pergaminem blasze i piec 10-12 minut.
Przesiać przyprawy i sodę do miski. Zmiksować masło i cukrami, dodać przyprawy i jajko. Dodać skórkę z cytryny, złoty syrop/miód, śmietanę i na końcu mąkę. Ciasto będzie dość klejące ale nie nalezy się tym martwić. Włożyć na noc do lodówki ale nie wkładać w misce, bo ciasto robi się bardzo twarde. Lepiej uformować ciasto w wałek lub plaskie kawałki, zawinąć w folię i wtedy chłodzić.
Nieduże kawałki ciasta wałkować na omączonej stolnicy, wycinać ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 7-8 minut zależnie od wielkości. Pilnować bo łatwo się przypalają.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
A ja uważam, że powinny być podejmowane tematy związane z polityką. Szczególnie ważne jest, abyśmy rozmawiali o tym co dalej w naszym mieście. A tak to d...a. Mam większe oczekiwania i nie zgadzam się z Marią.
Właśnie. Pierwsze miejsce bez polityki. Niech tak zostanie :)
Zaanekowaliśmy nie tylko pierniki......... Nie jest to jednak miejsce (dzięki Bogu!) na uprawianie polityki, więc poproszę o przepis na piernik z dalekich stron, ale możliwy do upieczenia w Polsce. Pamiętam bowiem jak moja kuzynka z Francji w żaden sposób nie mogła upiec ciasta drożdżowego z polskiego przepisu..... Powód banalny: tam mają zupełnie inna mąkę i najczęściej z proszkiem do pieczenia!