Reklama

Pora na zupę

06/12/2012 14:00

Prosta i szybka zupa krem z porów to świetne rozwiązanie na pyszny obiad w środku tygodnia. 


Ciężko znaleźć w tygodniu czas na gotowanie. A na gotowanie czegoś naprawdę pysznego - jeszcze ciężej. Świetnym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju zupy -  kremy. Roboty przy tym prawie nie ma - pokroić na grubo warzywa, ugotować na miękko, zmiksować. A jaki efekt!



Dziś proponujemy zupę z porów, bo jest zima  i jest na pory sezon.









 

 

 
Składniki:

litr bulionu ( może być nawet z kostki)


porcja włoszczyzny


dwa ziemniaki


Jeden duży por w całości


sól, pieprz, cynamon


Warzywa kroimy byle jak , wkładamy do garnka i gotujemy w bulionie do miękkości.  Kiedy się ugotują - miksujemy całość blenderem na gęsty krem. Będzie aksamitny dzięki ziemniakom. Przyprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sekretnym składnikiem - cynamonem. Cynamonu wystarczy odrobina a efekt - gwarantujemy - będzie zaskakujący.


Zupę można jeść do obiadu lub popijać z kubeczka między posiłkami. My zjedliśmy ją z kleksem śmietany i serowym, pełnoziarnistym  tostem.


 (redakcja)
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2012-12-07 08:26:39

    Szanowna REDAKCJO! Rubryka "Smaczny Białystok" jest świetna! tak trzymać!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do