
Prosta i szybka zupa krem z porów to świetne rozwiązanie na pyszny obiad w środku tygodnia.
Ciężko znaleźć w tygodniu czas na gotowanie. A na gotowanie czegoś naprawdę pysznego - jeszcze ciężej. Świetnym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju zupy - kremy. Roboty przy tym prawie nie ma - pokroić na grubo warzywa, ugotować na miękko, zmiksować. A jaki efekt!
Dziś proponujemy zupę z porów, bo jest zima i jest na pory sezon.
litr bulionu ( może być nawet z kostki)
porcja włoszczyzny
dwa ziemniaki
Jeden duży por w całości
sól, pieprz, cynamon
Warzywa kroimy byle jak , wkładamy do garnka i gotujemy w bulionie do miękkości. Kiedy się ugotują - miksujemy całość blenderem na gęsty krem. Będzie aksamitny dzięki ziemniakom. Przyprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sekretnym składnikiem - cynamonem. Cynamonu wystarczy odrobina a efekt - gwarantujemy - będzie zaskakujący.
Zupę można jeść do obiadu lub popijać z kubeczka między posiłkami. My zjedliśmy ją z kleksem śmietany i serowym, pełnoziarnistym tostem.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Szanowna REDAKCJO! Rubryka "Smaczny Białystok" jest świetna! tak trzymać!