Reklama

Powrót do dzieciństwa - kasza manna

02/12/2012 11:22


Już słyszę ten jęk obrzydzenia pokolenia wykarmionego kaszką w przedszkolu... Czy uzasadniony?

Kasza manna , tak samo jak zupa szczawiowa, brukselka i szpinak, cieszy się ( a może raczej nie cieszy) złą sławą. A przecież kasza nie musi być przygotowana, na rzadko, na mleku czy wodzie tak jak nas raczono w przedszkolu.


Proponuję inne spojrzenie na kaszę -  nie jako kulinarny koszmar, a jako ciekawostkę.


Składniki na dwie porcje:

Pół litra mleka

6 łyżek kaszy manny

Dwa żółtka

Łyżka masła

cukier do smaku

opcjonalnie słodka śmietanka.

 

Kaszę zalewamy w kubeczku mlekiem, tak, żeby przykryło kaszkę.  Pozostałe mleko gotujemy w rondelku. Kiedy mleko zacznie kipieć, wlewamy namoczoną kaszkę i gotujemy razem, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.  Jeśli ktoś umie ugotować budyń, to na pewno sobie poradzi. Kiedy kasza osiągnie odpowiednią konsystencję  wkładamy do niej masło, cukier i żółtko i energicznie mieszamy, żeby żółtko nie ścięło nam się w grudki. Wyłączamy gaz. Można teraz dodać dwie łyżki śmietanki, wtedy nasza kaszka będzie do złudzenia przypominać popularny sklepowy deser.  Na końcu dodajemy jakiś dodatek smakowy  np dżem. Albo aromat waniliowy albo... to już kwestia naszej fantazji.


Smacznego!

 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Agata - niezalogowany 2012-12-04 09:51:09

    Mmm.... Kaszkę kocham od dzieciństwa i nie rozumiem jak tej pyszności można nie lubić?! Takiego przepisu nie znałam, brzmi smakowicie, więc na pewno spróbuję :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    maria - niezalogowany 2012-12-03 18:51:17

    Już mi się podaba!!!!!!!! Wszystko wskazuje, że będę Waszym stałym czytelnikiem!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do