Reklama

Powrót do szkoły – zdrowe przekąski dla ucznia

07/09/2016 13:04


Początek roku szkolnego za pasem. Obok kupna podręczników, zeszytów i nowych ubrań, powinniśmy zadbać również o posiłki spożywane przez maluchy poza domem. Pamiętajmy, że dzieci są przeważnie bardziej wybredne niż my – z reguły lubią słodkie potrawy, bez dużej ilości tłuszczu. Co zatem zapakować uczniowi do tornistra, by nie był głodny i miał ochotę na naukę? Oto odpowiedź.

Przekąska do plecaka

Koniec wakacji oznacza dla uczniów powrót do szkoły, a co za tym idzie, naukę oraz wytężoną pracę umysłową. Co więc zrobić, by dziecko zjadło coś pożywnego na drugie śniadanie? Spróbuj zaproponować maluchowi coś, co będzie dla niego atrakcyjne. Na początek nudne kanapki z serem zastąp smacznymi naleśnikami lub mini wrapami. Pamiętaj, by warzywa, które podczas wakacji znajdują się niemal codziennie na talerzu dziecka, nie znikały z listy posiłków wraz z pojawieniem się pierwszego dzwonka. Do szkolnego lunch boxa możesz zapakować także kawałki owoców do chrupania albo pełnoziarniste bagietki z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami np. marki Kuhne.



Przykładowe przepisy

Oto kilka pomysłów na smaczne i kolorowe przekąski, które z pewnością sprostają upodobaniom kulinarnym dziecka.

Tortilla zamiast kanapki

Składniki

4 korniszony (np. marki Kuhne)
1 placek tortilli (np. marki Sandra)
1 opakowanie serka śmietankowego
200 g wędzonego łososia
2 łyżki świeżego kopru
przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Tortillę smarujemy śmietankowym serkiem. Łososia kroimy w cienkie plastry, a ogórki w paski i układamy dodatki na placku. Posypujemy je koprem i przyprawami. Placek zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze porcje.

Bagietka z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami

Składniki

5 ćwiartek suszonych pomidorów (np. marki Kuhne)
¼ bagietki
1 jajko
3 łyżki majonezu
1 łyżka maku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Jajko ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z majonezem, musztardą, makiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę przekroić na połowę. Jedną część posmarować przygotowaną pastą. Ułożyć na niej pokrojone suszone pomidory i posypać szczypiorkiem. Przykryć drugą połówką.

(BL)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do