Reklama

Pozbądź się fałdek!

16/02/2014 16:35
Wielu z nas chciałoby na zawsze pozbyć się nadmiaru kilogramów czy też widocznych i przeszkadzających fałdów tłuszczowych. Życzylibyśmy sobie, aby nasza kondycja fizyczna była na wysokim poziomie i byśmy bez względu na wiek czuli się młodo i zdrowo. Jak to zrobić?

Wiele osób popełnia błąd, jedząc dwa czy trzy posiłki dziennie. Oddala ich to od poprawy sylwetki i samopoczucia. Lepiej spożywać 4-5 niewielkich posiłków. Dobrze, jeśli robimy to o jednakowych porach. Stałe godziny sprzyjają polepszeniu procesów trawienia, wchłaniania i wykorzystywania składników pokarmowych. Zalecane przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-3,5 godziny. Kiedy jemy nieregularnie, nasz organizm aktywuje swoje mechanizmy obronne, które powodują nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Nie mając czasu na konkretne posiłki, sięgamy po rozmaite przekąski. Najczęściej są to cukierki, ciasteczka, batoniki czy szybkie zupki. Nie dość, że produkty te są jedynie źródłem pustych kalorii, to jeszcze ze względu na zbyt małe przerwy między posiłkami nie pozwalają na uruchamianie rezerw tłuszczowych. Nasze podstawowe posiłki nie zawsze są poprawne i dostarczają więcej kalorii niż potrzebujemy. Jeśli do tego dodamy przekąski, których kaloryczność często przerasta podstawowy posiłek, mamy sporą nadwyżkę dostarczanej energii.

Pamiętajmy, że obniżenie wartości kalorycznych spożywanych posiłków spowoduje obniżenie tempa metabolizmu. Aby tego uniknąć, należy redukować liczbę spożywanych kalorii w ciągu tygodnia, a nie z dnia na dzień, co mogłoby spowodować uruchomienie mechanizmów obniżających tempo metabolizmu. Możemy redukować wartości kaloryczne, ale w sposób nieregularny, aby nie zwalniać tempa przemiany materii.

Wiele osób będących na diecie popełnia duży błąd, kompletnie rezygnując z tłuszczu. To błąd, bo tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak wybierać jego zdrowe rodzaje i nie przesadzać z jego ilością.

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego macie ochotę na tłuste jedzenie, produkty typu fast food? Takie zachcianki są objawem niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm się ich domaga, ponieważ są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego od razu myślimy o potrawach bogatych w tłuszcz. Te jednak są zwykle źródłem tłuszczów nasyconych lub tłuszczów trans; sięgając po nie – nie zaspokoimy naszego zapotrzebowania. Zalecane są oleje roślinne (m.in. słonecznikowy, rzepakowy, lniany, wiesiołkowy, z pestek dyni) oraz tłuszcze w innej postaci, jak np. orzechy włoskie, laskowe, pekan, pestki dyni czy słonecznika, tłuste ryby morskie.

Bardzo modne stały się diety niskowęglowodanowe lub zupełnie wykluczające węglowodany. Niestety, diety te prowadzą do spalania glikogenu (z wątroby i mięśni) jako źródła energii, a wraz z tym do utraty wody związanej w mięśniach. Szybka utrata masy ciała na takiej diecie jest wynikiem utraty głównie tkanki mięśniowej i wody, a tylko w nieznacznym stopniu tkanki tłuszczowej. Węglowodany są jak najbardziej zalecane przy zdrowym, zbilansowanym odżywianiu. Należy tylko wybierać ich najbardziej naturalne, nieprzetworzone warianty, bogate w błonnik, i ograniczyć ich spożycie wieczorem.

Stosowanie drakońskich, niskokalorycznych diet przyniesie krótkotrwałe efekty odchudzające i w następstwie wtórne przybieranie kilogramów. Dlatego też zamiast męczyć się na głodówkach czy bardzo restrykcyjnych dietach, polecamy wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej do swojego codziennego życia.

(Dr Joanna Zapolska i mgr Angelika Mantur – klub Maniac Gym)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do