Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego jak je skomponujemy, zależeć będzie, ile nabierzemy energii do działania, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować.
Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszne tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym sosem porzeczkowym.
Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym
Składniki (1 porcja):
Tosty
125 ml mleka migdałowego
2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London
1 duża kromka wysuszonego chleba
2 jajka
Olej
1 łyżka wody
Sos porzeczkowy:
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka porzeczek
1 laska wanilii
1 łyżeczka żelatyny
woda
Sposób przygotowania:
Sos porzeczkowy: Do jednej łyżeczki żelatyny dolej 2 łyżki wody i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje. W osobnym naczyniu wymieszaj umyte wcześniej porzeczki z cukrem i podgrzewaj je do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Cały czas mieszaj, aby ich nie przypalić. Dodaj sok z cytryny, 5 łyżek wody, mąkę ziemniaczaną oraz ziarenka wanilii, wymieszaj i poczekaj, aż sos się zagotuje. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Sos pozostaw do ostygnięcia.
Tosty: Podgrzej mleko migdałowe. Wrzuć do niego 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London i pozostaw na minimum 30 minut. Następnie przelej mleko do płaskiego naczynia z krawędziami. Przyszykuj drugie naczynie, wbij do niego dwa jajka i roztrzep je na jednolitą masę. Chleb zamocz z obu stron najpierw w mleku, a następnie w masie jajecznej. Rozgrzej olej na patelni i połóż na nim wcześniej przygotowaną kromkę chleba. Poczekaj, aż zbrązowieje i obróć na drugą stroną. Zdejmij z patelni i polej sosem porzeczkowym.
Komentarze opinie