Reklama

Pyszny pasztet z selera

28/07/2013 08:00
Kiedy ciepło, nie zawsze chce się obciążać organizm zbyt wielkimi ilościami mięsiwa. Ale kiełbaski, czy pasztety przecież takie smaczne! Da się jednak jedno z drugim pogodzić. Wystarczy upiec sobie pasztet... z selera.

Nie dosyć, że witaminy C zawiera dwukrotnie więcej od cytrusów, to dodatkowo uzupełni nam ewentualny niedobór witaminy B, PP i kwasu foliowego. Dodatkowo jest też wyjątkowo pyszny. Aby go przygotować, potrzebujemy:

1 kg selera
2-3 cebul
1 kostki masła
5 jajek
1,5 szklanki bułki tartej
2 kostek rosołowych
4-6 ząbków czosnki
soli
pieprzu
ziól do smaku (bazylia, tymianek, mięta – wedle uznania)

Seler obieramy i kroimy w ćwiartki albo ósemki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (solimy tak, jak zwykle solilibyśmy ziemniaki na puree o podobnej gramaturze) do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pozostałe masło wraz z kostkami rosołowymi rozpuszczamy. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w nasmarowanej masłem blasze i pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Polecamy z sosem grzybowym, lub konfiturą.

(PW)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do