Nie mamy tu na myśli bynajmniej aury panującej na zewnątrz, tylko pyszne i szybkie jedzenie, które można przygotować z mrożonych produktów.
Jest koniec grudnia. W sklepach widać tylko kapustę, buraki i zwiędłe importowane ogórki. A nam się chce witamin. Kolorowych i soczystych warzywa, takich jak latem... Co by tu zrobić. Najlepiej poszukać w zamrażarkach. Mrożone warzywa są tak samo zdrowe jak świeże, ponieważ niska temperatura nie zmienia ich właściwości odżywczych. Tym samym nawet w środku grudnia możemy sobie zrobić wiosenną zupę kalafiorową.
Zamrożone warzywa oraz obrane, pokrojone ziemniaki zalewamy bulionem i mlekiem.Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku sola , pieprzem i gałką muszkatołową.
Jeśli ktoś lubi - można sobie zupę zmiksować i pić z kubeczka do kanapki. Zdrowa alternatywa dla zupek instant. My posypaliśmy sobie dodatkowo zupę koperkiem. Też mrożonym :)
Komentarze opinie