Reklama

Sezon na mrożonki

20/12/2012 17:00
Nie mamy tu na myśli bynajmniej aury panującej na zewnątrz, tylko pyszne i szybkie jedzenie, które można przygotować z mrożonych produktów. 

 

Jest koniec grudnia. W sklepach widać tylko kapustę, buraki i zwiędłe importowane ogórki. A nam się chce witamin. Kolorowych i soczystych warzywa, takich jak latem... Co by tu zrobić. Najlepiej poszukać w zamrażarkach. Mrożone warzywa są tak samo zdrowe jak świeże, ponieważ niska temperatura nie zmienia ich właściwości odżywczych. Tym samym nawet w środku grudnia możemy sobie zrobić wiosenną zupę kalafiorową.

 




Składniki
szklanka mrożonej włoszczyzny

paczka mrożonego kalafiora

dwa ziemniaki

szklanka mleka

3/4 litra bulionu

przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie

Zamrożone warzywa oraz obrane, pokrojone ziemniaki zalewamy bulionem i mlekiem.Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku sola , pieprzem i gałką muszkatołową.

Jeśli ktoś lubi - można sobie zupę zmiksować i pić z kubeczka do kanapki. Zdrowa alternatywa dla zupek instant. My posypaliśmy sobie dodatkowo zupę koperkiem. Też mrożonym :)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do