Reklama

Słodki podarunek

22/12/2012 15:30
Nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonany podarunek od serca.

 

A jeśli dodatkowo prezent jest słodki i pachnący, radość może być jeszcze większa. Nasza sekretarz redakcji, Magda, doskonale o tym wiedziała i uszczęśliwiła cały zespół uroczymi paczuszkami ciasteczek.

Cały obdarowany kolektyw redakcyjny potwierdza  - ciasteczka są przepyszne! Jeśli też chcecie kogoś uszczęśliwić - to zdradzimy Wam przepis, jeszcze zdążycie je upiec  przed Gwiazdką. Przepisy pochodzą z bloga White Plate
Ciasteczka orzechowe z Linz
Ilość: ok. 30 sztuk

200 g miekkiego masła
2/3 szkl cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki cytrynowej

100 g orzechów laskowych, zmielonych, ale niezbyt drobno

1/2 słoika dżemu malinowego (bez pestek) lub wiśniowego (nie miałam, wiec użyłam truskawkowego)

Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C (lub 150 termoobieg)

Zmiksować masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i wanilię.W drugiej misce wymieszać suche składniki (oprócz orzechów!) i stopniowo dodawać je do masy maślanej  Kiedy wszystko ładnie sie połączy, przykryć miskę szczelnie folią i schłodzić minimum 30 minut.

Kiedy masa sie schłodzi, formować kulki o średnicy 2 cm. (Masa będzie lekko klejąca, ale nie należy dodawać mąki). Każdą kulkę obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach co 2,5 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 8 minut. Wyjąc blachy z pieca i w każdym ciasteczku kciukiem zrobić wgłębienie.

Wstawić z powrotem do piekarnika na 8 minut.W garnuszku podgrzać dżem. Wyjąć ciasteczka z pieca, do każdego wgłębienia włożyć 1/2 łyżeczki dżemu. wstawić do piekarnika na 2 minuty. Ostudzić.

 
Gingersnaps
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1/4 szkl drobno posiekanego imbiru kandyzowanego

150 g. masła, miękkiego
1/2 szkl cukru pudru
1/3 szkl złocistego cukru trzcinowego

1 bardzo duże jajko
1/3 szklanki melasy

1/2 szkl drobnego cukru do obtoczenia ciasteczek
W misce przesiać suche składniki: mąkę, imbir, sodę, cynamon, goździki, sól i imbir kandyzowany.

W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, następnie dodać jajko i melasę. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dosypywać suche składniki.
Kiedy się połącza, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C (lub 150 st C w przypadku termoobiegu).

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego Każdą z nich dokradnie obtoczyć w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem w odstępach 5 centymetrowych (to bardzo ważne, bo podczas pieczenia z kulek robią się płaskie ciasteczka).
Piec 13 minut. Ciasteczka mają być zrumienione, ale miękkie. W miarę stygnięcia będą nieco twardnieć, ale i tak wewnątrz pozostaną miękkie i ciągnące. Z zewnątrz zachowają chrupiącą cienką skorupkę.

 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Grzegorz - niezalogowany 2012-12-23 09:14:55

    To jest to!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Anka - niezalogowany 2012-12-22 18:17:04

    Właśnie kocham takie podarunki!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do