Reklama

Spróbuj jak smakuje kasza kuskus z klopsikami po marokańsku

03/06/2022 08:07

Północnoafrykańskie smaki bardzo często są zestawione z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad.

Składniki:

- 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)

- 500g wołowiny mielonej

- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę

- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

- 3 łyżki bułki tartej

- 1 jajko

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka posiekanej kolendry

- 1 łyżeczka kminu rzymskiego

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

- 1 łyżeczka soli

- 500ml przecieru pomidorowego

- szklanka wody

Metoda:

W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.

Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.

Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem. Smacznego!

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do