Północnoafrykańskie smaki bardzo często są zestawione z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad.
Składniki:
- 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
- 500g wołowiny mielonej
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 500ml przecieru pomidorowego
- szklanka wody
Metoda:
W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem. Smacznego!
(BL)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie