Reklama

Sylwestrowe przekąski na jeden ząb

31/12/2012 13:00
Raz, dwa i gotowe.

Przed nami noc szampańskiej zabawy. Proponujemy Wam kilka  prostych i szybkich przekąski, idealne na tą okazję.

 

 

 

 

 

 
Roladki z warzywami w tortillach
Składniki
cienkie tortille
czerwona papryka
świeży ogórek
czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, moze tez być biała)
sałata lodowa
ser twarogowy kanapkowy
ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajamy część z pestkami. Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczkami.

 
Faszerowane pieczarki, grillowane lub z piekarnika
Składniki (na 7 pieczarek):
7 większych pieczarek
1 duża cebula
0.5 czerwonej papryki
0.5 białej papryki (może być też żółta lub zielona)
4 nitki szczypiora z dymki
garść tartego żółtego sera (w moim przypadku pokrojony drobno ser w plasterkach)
sól, pieprz

Pieczarki obieramy. Wykrawamy im nóżki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypior kroimy drobno. Na rozgrzany olej (oliwę - ja miałam tylko olej) wrzucamy cebulę i paprykę i podsmażamy. Następnie wrzucamy nóżki pieczarek i szczypior. Podduszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z tartym serem. Otrzymany farsz układamy w kapeluszach pieczarek.

 
Trójkąciki francuskie z niespodzianką
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 woreczek(100g) ugotowanej kaszy gryczanej
200 g sera białego półtłustego
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 mała cebula
pieprz, zioła, przyprawy typu grecka, włoska, ostra papryka
1 białko
olej/oliwa do podsmażenia cebuli

Przygotować farsz: cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/oliwy. Ser i kaszę razem wymieszać i dobrze rozgnieść widelcem, dodać śmietanę (dla otrzymania odpowiedniej konsystencji), cebulę i przyprawy. Wszystko wymieszać. Jeśli obawiamy się, że farsz jest zbyt rzadki, możemy dodać trochę bułki tartej dla zagęszczenia.

Ciasto francuskie pokroić na średniej wielkości kwadraty. Na jedną połowę kłaść ok. łyżeczki farszu i składać na pół po przekątnej, dobrze zlepiając brzegi, np. widelcem. Posmarować odrobiną białka każdy tak przygotowany trójkącik i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 (do ładnego zarumienienia i przyjemnego chrupania) w 200 st. C.

(redakcja)
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Anna - niezalogowany 2013-01-01 13:18:37

    Dobre na kaca :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Grzegorz - niezalogowany 2013-01-01 12:53:01

    Roladki wyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do