Reklama

Sztuka kulinarna w Sztuce Mięsa - blogerzy uczą gotować

07/12/2012 09:30

W restauracji Sztuka Mięsa odbędą się nietypowe kulinarne warsztaty. Tym razem gotować  12 blogerów oraz miłośników kuchni. Warsztaty pt. "Sztuka kulinarna w Sztuce Mięsa. Lekcja gotowania z Mr. & Mrs. Sandman oraz DoradcaSmaku.pl"  odbędą się w najbliższą  środę (12 grudnia), ale zapisy już ruszyły.


W warsztatach weźmie udział 12 osób - mile widziany jest każdy smakosz i miłośnik dobrej kuchni. Białostoczanie ceniących dania kuchni meksykańskiej zostaną zaproszeni później do degustacji. W programie także prelekcje oraz prezentacje szefa kuchni, Macieja Tomaszewskiego z restauracji Sztuka Mięsa, na temat sekretów wołowiny (rodzaje mięsa i budowa tuszy), przepisów latynoamerykańskich, obróbki polędwicy wołowej oraz przygotowanie jej do smażenia lub grillowania, sposobów użycia różnego rodzaju noży. A także - konkursy z nagrodami i degustacja.


-Zainteresowanie tematyką kulinarną jest coraz większe, a społeczność blogerów  wciąż się rozwija, także w naszym regionie. Jako blogerzy kulinarni pragnęliśmy poszerzać swoją wiedzę i zdobywać nowe umiejętności, okazało się jednak, że w Białymstoku są bardzo ograniczone możliwości w tym zakresie. Dlaczego by więc nie zorganizować takiego spotkania samodzielnie? Kluczowe było znalezienie ludzi, którzy podzielaliby nasz entuzjazm. Mieliśmy szczęście - pomysł, który zaproponowaliśmy właścicielom Sztuki Mięsa, od razu zdobył ich ogromną aprobatę. Serwis internetowy Doradca Smaku.pl, na którym na co dzień wymieniamy się przepisami oraz kulinarnymi inspiracjami, również nie zastanawiał się długo – tłumaczą organizatorzy warsztatów, Iwona i Rafał Bortniczukowie, autorzy bloga Mr. & Mrs. Sandman.


- Postanowiliśmy więc stworzyć pierwsze spotkanie kulinarnej blogosfery oraz osób zainteresowanych kulinariami, warsztaty oraz degustację kuchni meksykańskiej. Będzie to lekcja gotowania, połączona z prezentacjami, prelekcjami oraz oczywiście kulinarnymi konkursami.


W programie kulinarnym: przystawki: guacamole i gorditats (mięsne i bezmięsne), danie główne: perfekcyjnie wysmażone steki z polędwicy wołowej, puree z batatów, salsa z kukurydzy i czarnej fasoli, a na deser mus czekoladowy z chili Morita (bezglutenowy).



Prezentacje i warsztaty:


- sposoby użycia różnego rodzaju noży


- sekrety wołowiny (rodzaje mięsa i budowa tuszy)


- obróbka polędwicy wołowej oraz przygotowanie jej do smażenia lub grillowania


- tajniki profesjonalnej kuchni oraz przepisów latynoamerykańskich


- atrakcyjne konkursy z kulinarnymi nagrodami 


Spotkanie odbędzie się w środę 12 grudnia w restauracji Sztuka Mięsa przy ul. Krakowskiej 11. Warsztaty kulinarne potrwają w godz. 17-20 (rejestracja płatna), degustacja i prezentacje: 18.30-20 (rejestracja bezpłatna).


Zapisy oraz informacje na maila: [email protected]


Więcej informacji: Mr. & Mrs. Sandman, Sztuka Mięsa , DoradcaSmaku.pl

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2012-12-10 09:39:38

    Pomysł super, tylko jestem ciekawa skąd Oni biorą czarną fasolę? Odkąd przeczytałam o jej cudownych właściwwościach to próbuję ją nabyć........ Bez skutku niestety.....

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do