Reklama

Wafle? Wafle!

25/12/2012 15:00
Każdy z nas ma babcię, ciocię lub kuzynkę, która na rodzinne imprezy szykuje cały stos pysznych, domowych wafli. 

Wafle przekładane różnymi masami to jeden z deserów, który odziedziczyliśmy po poprzednim ustroju. To jednak wcale nie ujmuje im popularności. Waflowe przekładańce znajdują się na świątecznym stole w większości polskich domów, skutecznie opierając sie modom na tiramisu, creme brulee lub inne wielkoświatowe słodkości.

Poniżej podajemy Wam jeden z wielu przepisów na masę do wafli. Sprawdzona i pyszna!

 
Składniki
250 g mleka w proszku

1  kostka margaryny ( pewnie mogłoby być to masło, ale nie zapominajmy o  PRL-owskim rodowodzie tego specjału)

1 i 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

2/3 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki zagotować w garnku cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.  Gorącą, płynną masą przekładać wafle, zanim masa stwardnieje.  Obciążyć przełożone wafle czymś ciężkim i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

(redakcja)

 

 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2012-12-31 09:21:05

    Najlepsze robi ciocia Renata

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do