Każdy z nas ma babcię, ciocię lub kuzynkę, która na rodzinne imprezy szykuje cały stos pysznych, domowych wafli.
Wafle przekładane różnymi masami to jeden z deserów, który odziedziczyliśmy po poprzednim ustroju. To jednak wcale nie ujmuje im popularności. Waflowe przekładańce znajdują się na świątecznym stole w większości polskich domów, skutecznie opierając sie modom na tiramisu, creme brulee lub inne wielkoświatowe słodkości.
Poniżej podajemy Wam jeden z wielu przepisów na masę do wafli. Sprawdzona i pyszna!
Składniki
250 g mleka w proszku
1 kostka margaryny ( pewnie mogłoby być to masło, ale nie zapominajmy o PRL-owskim rodowodzie tego specjału)
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2/3 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki zagotować w garnku cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Gorącą, płynną masą przekładać wafle, zanim masa stwardnieje. Obciążyć przełożone wafle czymś ciężkim i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Najlepsze robi ciocia Renata