
Wszędzie tam, gdzie klimat nie pozwala cieszyć się przez cały rok świeżymi roślinami jadalnymi, czyli owocami, warzywami, itp., ludzie musieli wymyślić sposoby konserwacji żywności, by przezimować i np. nie nabawić się szkorbutu.
Jednak wydłużanie zdatności do spożycia dotyczy także mięsa i ryb, gdyż lodówkę elektryczną wymyślono dopiero na początku XX wieku.
Wędzenie, marynowanie, kwaszenie czy suszenie to tylko niektóre metody konserwowania jedzenia, jednak owe metody nie tylko konserwują, ale także wzbogacają smak pożywienia.
Każde dziecko wie, że najlepszy bigos robi się z mieszanki kapusty świeżej i kiszonej z suszonymi śliwkami i z wędzoną kiełbasą. Każdy tata przyzna, że nie ma lepszego towarzystwa do kieliszka wódki niż śledź i tatar z kiszonym ogórkiem.
Pierwsze sushi robione było ze sfermentowanych ryb i ryżu, choć nie brzmi to zbyt apetycznie – nadal są amatorzy tak przyrządzonego przysmaku z Japonii. W Rosji popularny jest kwaszony czosnek, marchewka, a nawet pomidory. Szwedom z kolei zawdzięczamy delikatnego, rozpływającego się w ustach marynowanego łososia, czyli gravlaxa.
Jesień jest najlepszym okresem do robienia zapasów. Może więc przygotowywanie przetworów na zimę nie budzi dreszczyku emocji i nie powoduje gęsiej skórki na ciele, ale pomyślcie, jakie dumne będą z was teściowe w rozmowach z sąsiadami.
Dziś uwędzimy paprykę, następnie wysuszymy ją i zetrzemy na proszek.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie