Stosowanie odpowiedniej diety, bogatej w antyutleniacze, błonnik rozpuszczalny i kwasy omega-3 może nas uchronić przed groźnymi chorobami serca.
Nadmierne spożywanie niezdrowych posiłków, stres oraz palenie tytoniu bardzo źle wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jedną z najczęściej występujących u Polaków dolegliwości są choroby układu krążenia. Z badań Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika, iż z powodu zawału serca w naszym kraju każdego dnia umiera ok. 100 osób. Prognozy WHO niestety nie wróżą polepszenia obecnego stanu. Prawdopodobnie w perspektywie najbliższych dwóch dekad dominującą przyczyną umieralności w Europie staną się choroby serca i naczyń.
Aby uniknąć wizyt u kardiologa przede wszystkim należy zadbać o swój jadłospis.
-Chorobom serca można zapobiegać dzięki diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3, dostarczenie błonnika rozpuszczalnego, antyutleniaczu oraz dobrej jakości białka. Omega-3 to taki królewski czynnik, jeśli chodzi o choroby serca, wszyscy powinni dostarczać go profilaktycznie w codziennej diecie, ale oczywiście też leczniczo – mówi dietetyk Agnieszka Sienkiewicz
Osoby już zmagające się z przykrymi dolegliwościami powinny ograniczyć białko zwierzęce na rzecz ryb lub białka występującego w roślinach strączkowych. Menu należy uzupełnić również o antyutleniacze, które znajdują się na przykład w ciemnych owocach i czerwonym winie. Nie powinniśmy zapominać również o błonniku. Substancja wiąże zły cholesterol.
Czasem warto więc kilka razy zastanowić się nad tym co jemy na obiad.
Komentarze opinie