Reklama

A gdyby tak... upiec w domu chleb?

15/02/2013 14:00
To naprawdę nie jest takie trudne jak się wydaje.

Wyobraźmy sobie taką scenę - cały dom jest wypełniony aromatem świeżego chleba. Wyjmujemy z pieca gorący bochenek i chwilę po ostudzeniu kroimy na kromki, na których rozpuszcza się świeże masło... Ta wizja jest realna.

Pieczenie chleba w domu ostatnio jest niesłychanie modne. W sieci są całe strony poświęcone recepturom na zakwas, technikom wyrastania i zagniatania. Możemy kupić specjalne mąki, kosze do wyrastania, kamienie do pieczenia. Wszystko jest w zasięgu naszej ręki.

Od czegoś trzeba jednak zacząć. Najłatwiej zacząć przygodę z domowym pieczywem od kupienia... maszyny do pieczenia chleba. Najprostsze modele nie są drogie. Obsługa takiej maszyny jest banalnie prosta. Wkładamy do wiaderka wszystkie składniki wymienione w przepisie podstawowym, który mamy w instrukcji i włączmy przycisk. Maszyna sama wyrabia ciasto, panuje nad jego wyrastaniem a na końcu piecze.  W instrukcji obsługi każdej maszyny znajdziemy szereg przepisów na pieczywo, w sieci również jest ich pełno.

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, czy domowe pieczenia chleba jest dla nich, przygotowaliśmy przepis na prosty, drożdżowy chleb z blaszki, który można upiec w tradycyjnym piekarniku.
Chleb
Składniki
2,5 szklanki mąki
15 g drożdży
szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
łyżka oleju, oliwy lub roztopionego masło

Wymieszać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, do którego wrzucić rozdrobnione drożdże. Zasypać je cukrem, zalać połową płynu i delikatnie wymieszać. Odstawić, aż drożdże ruszą. Dolać resztę płynu, tłuszcz i wyrobić.

Zostawić w misce do wyrośnięcia, potem jeszcze raz wyrobić i włożyć  do formy keksowej. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.

 

 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Krzys - niezalogowany 2013-02-15 14:34:08

    przepis wydaje sie prosty, moze i ja sprobuje :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Anna - niezalogowany 2013-02-15 14:32:37

    A mi domowy chleb nie wychodzi i jestem skazana na PSS!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2013-02-15 14:11:51

    Od kilku lat jestem dumną posiadaczką maszyny do pieczenia chleba i nie tylko (można wyrabiać ciasto na pizzę, czy bułeczki lub piec proste kołacze). Artykuł spowodował, że czuję, jak pachnie w domu.....

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do