Reklama

Gęsina nie tylko na Świętego Marcina

27/10/2013 13:00
Dzień Świętego Marcina już za dwa tygodnie, w całej Europie na stołach pojawi się tradycyjna, pieczona gęś. W Polsce ten zwyczaj został nieco zapomniany. A szkoda! 

11 listopada to w Polsce nie tylko Dzień Świętego Marcina, ale przede wszystkim Dzień Niepodległości. Warto powrócić do tradycji i celebrować to święto również w wymiarze kulinarnym. Pieczona gęś to wyśmienita propozycja na ten czas. Jest to danie niezwykle smaczne, mięso bardzo wartościowe ale przede wszystkim dlatego, że tak głosi legenda.

Święty Marcin żył w Tours we Francji. Po śmierci miejscowego biskupa, to właśnie on został wybrany na następcę. Nie chciał jednak przyjąć przyznanego mu tytułu i schronił się w przyklasztornej szopie, gdzie hodowano gęsi. Ptaki wystraszyły się jego obecności i podniosły alarm, wydając tym samym miejsce schronienia nowo wybranego biskupa. Z tego też powodu święty Marcin czuł do tych ptaków wielką niechęć i kiedy był już na łożu śmierci, poprosił aby w dniu jego odejścia ubito wszystkie gęsi z miasta. W Tours uczyniono tak jak prosił zmarły. Na pogrzeb biskupa tłumnie przybyli wierni. Wielu z nich przybyło z pieczoną gęsiną. W dniu pogrzebu świętego Marcina na stołach królowała więc pieczona gęś. I tak powstał zwyczaj, który po dziś dzień jest pamiętany w całej Europie.

Mięso gęsi jest bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, liczne aminokwasy oraz pełnowartościowe białko. To tylko część z wartości odżywczych zawartych w mięsie. Gęsina odznacza się również niską zawartością cholesterolu, dzięki czemu osoby mające problemy z wysokim cholesterolem mogą sobie pozwolić na jej spożywanie. Mięso jest niskokaloryczne, dlatego może stać się ważnym elementem żywienia w trakcie stosowania różnego rodzaju diet odchudzających. Podczas ekologicznego chowu zwierząt nie stosuje się również antybiotyków oraz hormonów. Dzięki temu mięso z gęsi może być polecane dzieciom, osobom starszym, a także wszystkim dbającym o wysoką jakość spożywanego mięsa.

(elia)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do