Reklama

Jajko jajku nierówne

27/03/2013 10:00
Wielkanoc za pasem. Warto zwrócić uwagę, jakie jajka kupujemy. Tylko jak wybrać te dobre?

Wiosną kupujemy szczególnie dużo jajek. I bardzo dobrze, bo to cenne źródło białka, witamin i aminokwasów. Warto jednak zastanowić się, co kupujemy.

Jajka kupowane w sklepach mają na skorupce stempel. Ten stempel zdradzi nam wszystkie tajemnice jajka. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.

Najważniejsze dla wrażliwego ekologicznie klienta jest oznaczenie sposobu chowu.

0 – chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka są najdroższe, ale jednocześnie kupując je wiemy, że nie łamiemy praw zwierząt. Nie bez znaczenia jest fakt, że są po prostu smaczniejsze.

1 – chów wolno wybiegowy. Kury są  hodowane w warunkach częściowo otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.

2 – chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Kury nie wychodzą na świeże powietrze, ale każda ma przestrzeń potrzebną do życia.

3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się. Całe swoje życie jest zamknięta w klatce o wymiarach 50 na 60 cm, z czterema innymi nioskami. Ptak ma pod nogami metalową kratkę – w klatce nie ma ściółki

Z reguły obcina się zwierzętom dziób, a czasem także nogi. Nie jest to zabronione prawnie. Te jajka są najtańsze i jest ich na rynku najwięcej - 90 procent jaj sprzedawanych w Polsce pochodzi z hodowli klatkowej.

Warto czasem przemyśleć zakup nieco droższych jajek, ale nie przyczyniać się do dręczenia zwierząt.

Na skorupce możemy znaleźć informacje oznaczające nie tylko sposób hodowli. Na numer składają się

- kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), w którym znajduje się zakład produkujący jajka
- oznaczenia zakładu, na który składają się: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry). Istnieje również oznaczenie wagowe: XL - jajka bardzo duże: 73 g i więcej, L - duże, od 63g do 73 g, M - średnie: od 53 g do 63 g oraz S - małe, poniżej 53 g.

Cyfry poniżej to oznaczenia naszego regionu:

20: PODLASKIE
01. Augustów
02. Białystok
03. Bielsk Podlaski
04. Grajewo
05. Hajnówka
06. Kolno
07. Łomża
08. Mońki
09. Sejny
10. Siemiatycze
11. Sokółka
12. Suwałki
13. Wysokie Maz.
14. Zambrów
61. m. Białystok
62. m. Łomża
63. m. Suwałki

Idealne dla nas jajko to jajko od "szczęśliwej kury", a przynajmniej takiej, która nie była całe życie dręczona. Wyprodukowane na terenie naszego województwa, czyli z symbolem zaczynającym się  od PL20. Może warto takiego jajka na święta poszukać?

(Ewelina Oszmian)
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    maria - niezalogowany 2013-04-02 08:59:42

    Tylko niestety, dostępne na ogół to jajka z "3".....

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Kasia - niezalogowany 2013-03-29 10:57:18

    Juz nigdy nie kupię jajka oznaczonego nr 3

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2013-03-27 10:53:29

    No chyba, że przyzwyczailiśmy się do smaku takich sklepowych.......

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Halina - niezalogowany 2013-03-27 10:15:33

    Te z zerem są bez smaku :(

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do