Wielkanoc za pasem. Warto zwrócić uwagę, jakie jajka kupujemy. Tylko jak wybrać te dobre?
Wiosną kupujemy szczególnie dużo jajek. I bardzo dobrze, bo to cenne źródło białka, witamin i aminokwasów. Warto jednak zastanowić się, co kupujemy.
Jajka kupowane w sklepach mają na skorupce stempel. Ten stempel zdradzi nam wszystkie tajemnice jajka. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.
Najważniejsze dla wrażliwego ekologicznie klienta jest oznaczenie sposobu chowu.
0 – chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka są najdroższe, ale jednocześnie kupując je wiemy, że nie łamiemy praw zwierząt. Nie bez znaczenia jest fakt, że są po prostu smaczniejsze.
1 – chów wolno wybiegowy. Kury są hodowane w warunkach częściowo otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.
2 – chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Kury nie wychodzą na świeże powietrze, ale każda ma przestrzeń potrzebną do życia.
3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się. Całe swoje życie jest zamknięta w klatce o wymiarach 50 na 60 cm, z czterema innymi nioskami. Ptak ma pod nogami metalową kratkę – w klatce nie ma ściółki
Z reguły obcina się zwierzętom dziób, a czasem także nogi. Nie jest to zabronione prawnie. Te jajka są najtańsze i jest ich na rynku najwięcej - 90 procent jaj sprzedawanych w Polsce pochodzi z hodowli klatkowej.
Warto czasem przemyśleć zakup nieco droższych jajek, ale nie przyczyniać się do dręczenia zwierząt.
Na skorupce możemy znaleźć informacje oznaczające nie tylko sposób hodowli. Na numer składają się
- kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), w którym znajduje się zakład produkujący jajka
- oznaczenia zakładu, na który składają się: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry). Istnieje również oznaczenie wagowe: XL - jajka bardzo duże: 73 g i więcej, L - duże, od 63g do 73 g, M - średnie: od 53 g do 63 g oraz S - małe, poniżej 53 g.
Idealne dla nas jajko to jajko od "szczęśliwej kury", a przynajmniej takiej, która nie była całe życie dręczona. Wyprodukowane na terenie naszego województwa, czyli z symbolem zaczynającym się od PL20. Może warto takiego jajka na święta poszukać?
Tylko niestety, dostępne na ogół to jajka z "3".....
Juz nigdy nie kupię jajka oznaczonego nr 3
No chyba, że przyzwyczailiśmy się do smaku takich sklepowych.......
Te z zerem są bez smaku :(