Reklama

Jak fasola, to najlepiej po meksykańsku

07/03/2021 08:07

Ciekawy przepis na dobrze znaną drobną fasolą w pikantnym wydaniu. Meksykańska potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli to doskonały sposób na szybki obiad lub wyrazistą kolację.

Fasola drobna po meksykańsku

Składniki:

- 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)

- 1 cebula posiekana

- 2 ząbki czosnku drobno posiekane

- 1 - 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)

- 500 ml bulionu

- 1 awokado pokrojone w plastry

- 1 pomidor pokrojony w kostkę

- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę

- 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej

- 1 łyżka oliwy

- sól i pieprz

Metoda:

Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.

Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.

Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką. Smacznego!

(Źródło i foto: www.halina.eu/ oprac. Kalina)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do