Każdy jako dziecko uwielbiał cukrowe baranki. A jakby tak skusić się na baranka własnej roboty?
Mały , cukrowy baranek w święconce to nie lada gratka dla najmłodszych. Jak go zrobić? To proste!
Składniki
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy spożywczej (w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na około 5 minut.
Podgrzewamy napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę, mieszać dokładnie - nie gotować. Następnie dodać margarynę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wtedy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiać przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączymy otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszamy wszystko łyżką, a potem wyrabiamy aż masa będzie plastyczna.
Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaje się więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha - trochę margaryny.
Możemy z niej ulepić nie tylko baranka, ale także ozdobne kwiaty, obłożyć tort albo babeczki.
A jak baranek nie wyjdzie, to można zrobić z niego lukier na babę :D
Dzieci lepiły ale baranko-podobne hehe
Przepis rewelacyjny i do roboty można całą rodzinkę zagonić :)
Zobaczymy co wyjdzie z przepisu :)