Reklama

Kuchnia regionalna żyje

16/03/2013 10:30


Dni Kultury Kresowej nie zwalniają tempa. Kilkanaście dni temu było coś dla duszy, a w piątkowe popołudnie było i dla podniebienia. Fundacja na rzecz Pomocy Dzieciom z Grodzieńszczyzny tym razem zorganizowała „Smaki Kresów”

Kuchnia to ważny element kultury. Kulinarne tradycje warto pielęgnować i podtrzymywać. Nasz region słynie nie tylko z najlepszych potraw  z ziemniaków, jak kiszka czy babka. Nasze gospodynie doskonale radzą sobie również ze  smakołykami mięsnymi.

W Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku można było skosztować tradycyjnych dań, które przygotowywali uczniowie wraz z paniami z Klubu Kobiet Grodnianka.

- Smaki Kresów – smaczne! Kurczak nadziewany blinami, sałatka kresowa, babka ziemniaczana, zupa szczawiowa i super rogaliki z serem. Kto nie był niech zazdrości – podsumował Rafał Cierniak współorganizator wydarzenia. Uważa on także, że tradycyjna kuchnia kresowa powinna mieszać się z kuchnią nowoczesną.

Kucharze chyba wzięli to sobie do serca, bo w potrawach nie zabrakło takich dodatków jak orzechy włoskie, czy oliwki dodawane do sałatek.

W związku z tym, że nie samym chlebem człowiek żyje, a Dni Kultury Kresowej trwają nadal, od godziny 11.00 w sobotę 16 marca w Muzeum Wojska Polskiego odbędzie się seminarium poświęcone Kresowym Powstańcom.

(ASM)
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Anna - niezalogowany 2013-03-16 11:42:18

    Byłam i było smacznie :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do