Reklama

Poznaj rewelacyjne mięso, jakim jest jagnięcina

04/01/2023 13:09

Szukasz mięsa, które dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników? Będzie lekkostrawne, a w dodatku nie będzie powodowało alergii? A co jeśli powiemy Ci, że istnieje taki rodzaj mięsa, który spełnia wszystkie te warunki, jednocześnie jest rewelacyjny w smaku? Poznaj właściwości mięsa, jakim jest jagnięcina i wprowadź ją do swojego jadłospisu.

Jagnięcina i jej właściwości

Zatem zacznijmy może od samego początku. Z czego pozyskuje się jagnięcinę? Mięso jagnięce jak sama nazwa mówi, pozyskuje się z owiec i baranów, żyjących nie dłużej niż rok. Jednakże uznawane za najlepszej jakości mięso, jest te, które pozyskujemy od jagniąt do 4-go miesiąca życia, tzw. mięso mleczne. Żywią się one tylko i wyłącznie mlekiem matki, co sprawia, że ten rodzaj mięsa jest bardzo delikatny i jeszcze smaczniejszy. Zatem jak poznać, że mięso jest dobrej jakości? Przede wszystkim podczas zakupu jagnięciny powinniśmy zwrócić uwagę na kolor danego mięsa. Dobra jagnięcina ma kolor bladoróżowy lub lekko czerwony. Jagnięcina powinna zawierać niewielką warstwę tłuszczu, co dodaje soczystości mięsu. Wybierając mięso, starajmy się postawić na najjaśniejsze, co oznacza, że pozyskało się ją z młodego jagnięcia. Bardzo ważny również przy wyborze tego rodzaju mięsa jest jego zapach. Jeśli posiada intensywny zapach, oznacza to, że zostało pozyskane ze starszego zwierzęcia. Oczywiście ważna jest gramatura. Musimy liczyć się z tym, że wysokiej jakości mięso będzie miało niewielką gramaturę, bowiem jagnię jest znacznie mniejsze od dorosłego osobnika, którego mięso nie jest tak smaczne niż w przypadku małego zwierzęcia.

Wielu dietetyków wspomina o tym, że jagnięcina jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Posiada wiele witamin i składników odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na nasz organizm. Może być ona spożywana nawet przez niemowlęta, które pomału wkraczają do świata spożywania różnorodnych posiłków. Mięso jagnięce wykazuje również właściwości antynowotworowe. Rewelacyjnie sprawdzi się także w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Taki rodzaj mięsa doskonale sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Wspomaga przemianę materii i reguluje poziom cholesterolu, a także glukozy. Spożywanie jagnięciny wspaniale sprawdzi się w diecie każdego z nas, zatem dodajmy ją do naszego codziennego jadłospisu.

Gdzie kupić najlepszej jakości jagnięcinę?

Mięso powinno pochodzić od regionalnych hodowców, którzy hodują zwierzęta w naturalnych warunkach, jakim jest pole, a nie w klatkach, gdzie mięśnie nie są w stanie prawidłowo się rozwinąć. Czy w regionie Podlaskim znajdziemy sklep, który posiada najlepszej jakości mięso jagnięce? Owszem! Jest to sklep “U Małgosi” zlokalizowany przy ulicy Andersa na giełdzie Rolno-Towarowej. Znajdziemy tam nie tylko wysokiej jakości mięso jagnięce, ale również inne wysokiej jakości rodzaje mięsa oraz wędliny, które idealnie nadają się na kanapkę śniadaniową lub na stół gdy pojawią się goście. Odwiedź sklep mięsny “U Małgosi” i zyskaj pełnowartościowe mięso dla siebie i członków swojej rodziny. Ciesz się wszystkimi niezbędnymi składnikami, które nam dostarcza jagnięcina i wprowadź ją do swojej codziennej diety.

(Materiał reklamowy)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do