Czasem za pomocą jednej przyprawy można odmienić zwyczajną potrawę nie do poznania.
Sekretnym składnikiem najczęściej jest coś, czego się w danej potrawie zupełnie nie spodziewamy. Zatem nie bójmy się kuchennych eksperymentów - do brokułów i czerwonego mięsa dodajmy cynamonu. Do czekoladowego ciasta - odrobinę chilli. Do kawy - kardamonu... Efekt może nas nie raz pozytywnie zaskoczyć.
Dziś proponujemy wam zwyczajną ogórkową. Ale z sekretnym składnikiem - curry.
Zupa ogórkowa z curry
Składniki
2-3 spore jędrne ogórki kiszone
5 średniej wielkości ziemniaków
spora marchewka
mała pietruszka
nieduży por lub cebula
kawałek selera korzeniowego
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy curry
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalać wodą, osolić, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą półmiękkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami i gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i curry. Opcjonalnie można zupę zabielić śmietaną. My zjedliśmy ją posypaną koperkiem.
Uwielbiam ogórkowa, to jedno z moich popisowych dań, ale z curry jeszcze nie probowałam
odpowiedz
Zgłoś wpis
Nikita - niezalogowany
2013-02-19 10:27:07
Potwierdzam, curry niesamowicie podkreśla smak ogórkowej i szczawiowej. Dodam, że JA nie jestem szczególną wielbicielką tej przyprawy, natomiast w tych zupach sprawdza sie ZNAKOMICIE!
odpowiedz
Zgłoś wpis
Kuba - niezalogowany
2013-02-19 09:36:07
Istne szaleństwo.
odpowiedz
Zgłoś wpis
Piotrek - niezalogowany
2013-02-18 20:08:39
A ja Anka nie cierpię Curry :(
odpowiedz
Zgłoś wpis
Anna - niezalogowany
2013-02-18 16:19:26
To prawda, ze Curry jest świetne. Używam go większości potraw jako uzupełnienie smaku :)
odpowiedz
Zgłoś wpis
Podziel się swoją opinią
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ja też tak lubię!
Uwielbiam ogórkowa, to jedno z moich popisowych dań, ale z curry jeszcze nie probowałam
Potwierdzam, curry niesamowicie podkreśla smak ogórkowej i szczawiowej. Dodam, że JA nie jestem szczególną wielbicielką tej przyprawy, natomiast w tych zupach sprawdza sie ZNAKOMICIE!
Istne szaleństwo.
A ja Anka nie cierpię Curry :(
To prawda, ze Curry jest świetne. Używam go większości potraw jako uzupełnienie smaku :)