Reklama

Soli nie można jeść do woli

15/08/2015 15:51


Jesteśmy świadomi negatywnego wpływu soli na zdrowie. 78% Polaków wie, że nadmiar tej przyprawy prowadzi do nadciśnienia. Mimo tego sól wciąż króluje w polskiej kuchni. Aż 60% z nas uważa, że potrawy bez tej substancji nie mają smaku.

Głównym składnikiem soli jest sód – mikropierwiastek potrzebny organizmowi, ale w ilościach niewielkich. Soli wystarczy spożywać 5 g dziennie, czyli tyle, ile mieści jedna łyżeczka do herbaty. Jemy jednak dwa lub trzy razy więcej – mówi serwisowi infoWire.pl Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Sól o obniżonej zawartości sodu stosuje zaledwie 7% Polaków.

Od soli kuchennej zdrowsza jest sól morska. Co prawda ma tyle samo sodu, ile sól warzona, ale jest bogatsza w mikroelementy, przede wszystkim jod. Poleca się również sól himalajską, która zawiera siarczany i żelazo, oraz nieprzetworzoną sól kamienną.

Ograniczyć spożycie soli stara się 40% z nas. Jak zachować przy tym smak i aromat potraw?

Warto sięgać po przyprawy: gotowe mieszanki ziół, pieprz, majeranek czy czosnek – doradza ekspertka.

(Źródło: infowire.pl/ oprac. Kalina/ Foto: Flickr.com/ TheGiantVermin)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do