Reklama

Stół jest takim elementem łączącym nas. Seniorzy uczyli zdrowego odżywiania

21/06/2023 15:37

Wspólne przygotowywanie i degustacja potraw typowych dla regionu, a także muzyka, śpiew i rozmowa towarzyszyły środowemu (14.06) spotkaniu zorganizowanemu przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków (PSD) Oddział Wojewódzki w Białymstoku, które odbyło się w Dworze Czarneckiego w Porosłach. Wzięło w nim udział niemal 300 gości, wśród nich – marszałek Artur Kosicki. Partnerem wydarzenia było Województwo Podlaskie.

- Poprzez takie spotkania chcemy przede wszystkim zintegrować środowisko seniorów, kultywować dziedzictwo kulinarne regionu, ale także dyskutować o zdrowym odżywianiu, proponować najlepsze rozwiązania, jak osoby starsze z województwa podlaskiego mogą zadbać o siebie – mówił Artur Kosicki, dziękując za liczną obecność zaproszonych gości.

Jak dodał, tego typu przedsięwzięcia to niejedyna forma współpracy Województwa Podlaskiego z przedstawicielami środowisk senioralnych.

- Ta pomoc jest wielopłaszczyznowa – od unormowania działalności rad seniorów, przez spotkania edukacyjne, różnego rodzaju konkursy czy wspieranie profilaktyki zdrowotnej skierowanej do osób starszych – wyjaśniał.

Wspólny czas przy stole

Danuta Roszkowska, prezes podlaskiego PSD – laureata Podlaskiej Marki za 2020 rok, przybliżyła pomysł na organizację tego przedsięwzięcia.

- Stół jest takim elementem łączącym nas. Wszelkie najważniejsze wydarzenia w życiu odbywają się właśnie przy nim, stąd nazwa wydarzenia „Z kulturą przy stole”. A kultura ma bardzo szeroki wymiar – powiedziała.

Podziękowała ona marszałkowi za „wsparcie, zaangażowanie i otwartość na potrzeby seniorów”, a także „wielką empatię i miłość do ludzi”.

- Przy dobrej współpracy i dobrych chęciach da się zrobić naprawdę wiele. Ważne jest, żeby pomagać, bo wtedy nasz świat będzie lepszy – spuentował Artur Kosicki.

Warto tutaj być

Uroczystość była okazją do poznania kultury regionu poprzez różne zmysły. Licznie zebranym gościom towarzyszyły muzyka, śpiew, deklamacje wierszy oraz wspólne przygotowywanie i degustacja potraw.

- Te spotkania są bardzo ważne, ponieważ umożliwiają integrację, wyrwanie się z domów, poszerzanie wiedzy. Za każdym razem jest więcej osób, które chcą w nich uczestniczyć, bo warto tutaj być – zaznaczyła Danuta Bagińska z Koła Gospodyń Wiejskich „Barwianki” w Dobrzyniówce.

Stoły na sali zapełniły talerze z podlaskimi perełkami kulinarnymi. Prym wiodły babka i kiszka ziemniaczane okraszone skwarkami. Na blacie roboczym z kolei królowały lokalne produkty, z których powstały lekkie sałatki. Marszałkowi, który przyznał, że ma tremę w roli kucharza, w przyrządzaniu dania pomagała uczestniczka wydarzenia Maria Sajewicz z Białegostoku.

- Przygotowując wspólnie posiłki, zbliżamy się do siebie. To już jest pewna tradycja, jeżeli chodzi o te spotkania, wcześniej organizowane w nawiązaniu do obiadów czwartkowych – zaznaczy łArtur Kosicki.

W miłej atmosferze, przy wspólnych aktywnościach, uczestnicy spędzają czas, rozmawiając o najważniejszych zagadnieniach dotyczących ich życia. To wyjątkowe przedsięwzięcie w skali całej Polski.

(Źródło i foto: podlaskie.eu/ oprac. KA)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do