Reklama

Sushi nasze

27/07/2012 12:16
[caption id="attachment_182" align="alignleft" width="203"] Sushi – czym jeszcze nas skusi?[/caption]

Czym sushi nas kusi?

Jeszcze do niedawna w naszym mieście spotykaliśmy się z dość tradycyjną kuchnią podlaską. Jej myśl gastronomiczna wywodziła się z podlaskiej kuchni chłopskiej - była więc wysokokaloryczna, oparta na miejscowych surowcach: ziemniaki (różnie przetworzone), dość tłuste mięsa, zasmażane kapusty i buraczki. Kuchnia ta, uszlachetniana zresztą, na pewno zostanie  w kanonie tradycyjnej gastronomii. Ale wiele się w ostatnich latach zmienia.

Białostoczanie zaczęli podróżować i poznawać inne smaki, nie tylko kuchni europejskiej (francuskiej, bałkańskiej i śródziemnomorskiej), ale i azjatyckiej. Kuchnię japońską również można skosztować w kilku miejscach w naszym mieście. Przed rozpoczęciem kulinarnej przygody z sushi warto poznać kilka faktów.


– Choć samo słowo sushi oznacza po prostu ryż z dodatkiem octu, jest to jeden z najbardziej eleganckich i stylowych elementów japońskiej sztuki kulinarnej – mówi Magdalena Rothe, właścicielka restauracji FUTU SUSHI w Białymstoku przy ul. Lipowej 12.


Kuchnia kraju kwitnącej wiśni bazuje przede wszystkim na ryżu, rybach, warzywach i skarbach morza. Do sushi podaje się kilka tradycyjnych dodatków: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, marynowany imbir.


Klienta może zaskoczyć ciekawa forma podania sushi.Dania serwowane są w małych porcjach, finezyjnie przygotowane tak, aby już przed skosztowaniem poruszyć nasze zmysły…


Nie należy też zapominać o fakcie, że sushi to potrawa zdrowa, uboga w tłuszcze i pełna korzystnych składników odżywczych. Walory
jedzenia ryb każdy już zna. A czy znane są fakty o algach morskich? Nori to sprasowane algi morskie stanowią jedne z najsmaczniejszych wodorostów. Pomagają obniżyć cholesterol we krwi, rozbijając gromadzące się w niej tłuszcze. Ułatwiają trawienie i pomagają w przyswajaniu białka; są bogate w witaminę A, przez co wpływają na zdrowie oraz wygląd włosów i paznokci.


Sushi ma wiele sposobów podawania, do najbardziej tradycyjnych należą: hosomaki – czyli cienkie rolki ryżu zawinięte w algę z jednym składnikiem w środku; futomaki – ryż z wieloma składnikami w środku zawinięty w algę morską; uramaki – różnią się od futomaków metodą zwijania - alga wraz ze składnikami jest w środku a ryż jest na wierzchu; nigiri – niewielka porcja ryżu, ręcznie formowana, na której układamy kawałek ryby lub owoc morza.Sushi można podawać również w formie chirashi – czyli półmisek ryżu z surowymi rybami, owocami morza, warzywami. Znajdziemy również temak – czyli rożek, gunkan - ryż z tatarem owinięty algą morską.


Jedzeniu towarzyszy harmonia i dbałość o każdy szczegół. Kuchnia japońska jest jedną z najważniejszych części japońskiej kultury.
To nie tylko codzienna potrzeba zaspokojenia głodu, ale też mistyczny rytuał, tradycja, działanie estetyczne, znalezienie harmonii z naturą, doskonała równowaga i zdrowy styl życia. Już dziś poznaj specjały kuchni japońskiej serwowane przez naszych mistrzów i znajdź swoją harmonię życia.


 (MR)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do