Szpinak nigdy nie był popularnym warzywem. Jako pierwsi jego właściwości poznali amerykańscy farmerzy i zaczęli go reklamować tak mocno jak producenci najsłynniejszego napoju - Coca Coli.
Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera ogromne ilości żelaza, witaminy C oraz soli mineralnych. Te składniki są świetnie przyswajalne w naszych organizmach, a są potrzebne zwłaszcza w procesie dojrzewania. Poza tym to świetny produkt spożywczy o właściwościach antynowotworowych.
W Polsce nie był zbyt cenionym warzywem. Szpinak był źle przyprawiany i podawany, co skutecznie odrzucało nawet od patrzenia na niego. Z czasem w naszych kuchniach zielone liście zrobiły niesłychaną karierę i dziś chętnie jemy proste dania z dużą ilością tej liściastej rośliny. Wystarczy dodać odrobinę czosnku i śmietany, by znienawidzone danie z dzieciństwa zamieniło się w prawdziwy delikates.
Warzywo to ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Powinny je jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające.
Niestety szpinak bogaty jest też w kwas szczawiowy, dlatego nie powinny go jeść przede wszystkim osoby w podeszłym wieku oraz ci z nas, którzy mają kłopoty z nerkami.
Panom szczególnie polecamy skusić się na zupę brokułową ze szpinakiem. Połączenie tych dwóch warzyw to prawdziwy dopalacz w utrzymaniu wysokiej formy sprawności seksualnej.
Ja lubię szpinak ;)
Hm... zupa brokułowa ze szpinakiem....... za nic nie mogę wyobrazić sobie połączenia tych dwóch smaków, chociaż i brokuły i szpinak lubię....
A ja bardzo lubię pierogi, pizzę ze szpinakiem i sałatki, w których jest duuuuuuuużo szpinaku
Najlepsze pierożki ze szpinakiem i fetą!