Można poprawić pracę mózgu. Wystarczy jeść to czego nasz intelekt potrzebuje najbardziej. Okazuje się, że naszemu mózgowi w codziennej pracy właśnie najbardziej sprzyjają węglowodany.
Nie chodzi tu jednak o klasyczny cukier czy słodycze, ale tak zwane węglowodany złożone. Naturalnie można je spożywać w nasionach zbóż, niełuskanym ryżu, ziemniakach, fasoli, winogronach czy soczewicy. Trawienie tych produktów odbywa się powoli, a dzięki temu, zawarte w nich węglowodany stopniowo dostają się do naszego krwiobiegu i później do mózgu.
Komórki nerwowe, tak samo jak bez tlenu, tak i bez glukozy obumierają w ciągu kilkunastu minut. Białe pieczywo choć zawiera węglowodany to należy do tych, którego nasz organizm po prostu nie lubi. Zupełnie inaczej jest z pieczywem z ziarnami lub pieczywem ciemnym. Naturalne nasiona zbóż, czy soczewica zawierają sporo błonnika, który dodatkowo poprawia wygląd skóry i włosów.
Na wiosnę warto zadbać zarówno o wygląd zewnętrzny jak i kondycję psychiczną. Po długiej i ciężkiej zimie warto uzupełnić także brakujące witaminy, których pełną gamę można znaleźć w czarnej porzeczce, jabłku i szpinaku. Do wiosennego menu koniecznie należy włączyć tłuszcze rybne i roślinne. Musimy przy tym pamiętać, że potrawy nie powinny być ani zbyt obfite oraz ani zbyt niskokaloryczne.
jestesmy tym co jemy !
Zabieramy się za pieczenie chleba, bo to co kupujemy, to tylko może nam zaszkodzić!
Zgadzam się, tym bardziej, że czekam na obiad.
No cóż....... trzeba się za siebie zabrać