Reklama

Przejdźmy do konkretów

27/02/2013 17:00
Dużo mięsa, czyli  wegetarianie dziś jedzą na mieście. 

Nie chcemy generalizować, ale są takie potrawy, które niezawodnie zwabiają facetów do kuchni. Kiedy jedzenie siedzi w piecu, zaczynają oni  krążyć koło piekarnika i pytać "długo jeszcze...?". Chyba, że sami są kucharzami. Wtedy koło pieca krążą ich kobiety, uzbrojone w widelce.

Takim daniem na pewno jest pieczeń. Mięso solidnie natarte przyprawami i upieczone potrafi napełnić swoim aromatem cały dom na długo po tym, jak zniknie po niej wszelki ślad.
Składniki
Kilogram wieprzowiny ( karkówki lub łopatki)
50 g słoniny
pół szklanki oleju
majeranek, sól i czosnek granulowany

Mięso rozkrajamy spiralnie, aby powstał z  niego jak największy prostokąt.  Słoninę kroimy paseczki o długości mniej więcej 3 cm. Rozkładamy prostokąt mięsa na desce do krojenia i robimy w nim małe nacięcia, w które wkładamy kawałeczki słoniny. Uważajmy, żeby nie poprzebijać mięsa  na wylot.

Olej wlewamy do miseczki, dosypujemy majeranku , czosnku i soli tyle, by powstała gęsta pasta. Połową pastą nacieramy naszpikowane mięso od strony słoniny. Po natarciu zwijamy prostokąt w roladę i związujemy biała, bawełnianą nicią. Nacieramy roladę resztą majerankowej pasty.

Odstawiamy przyprawione mięso na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, wkładamy w rękaw do pieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę.

Pieczeń  można jeść na gorąco, a jeśli coś zostanie to świetnie smakuje również na zimno jako wędlina.

Smacznego!

(redakcja)
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    ona - niezalogowany 2013-02-28 11:31:36

    Dzięki, codziennie się człowiek czegoś uczy :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2013-02-28 11:17:46

    Ja wprawdzie wiem, co autor miał na myśli, ale wytłumaczyć tego jasno nie potrafię :D Wyobraźmy sobie więc na przekroju mięsa narysowaną spiralę i po niej przetnijmy mięso, a w efekcie z niewielkiego kawałka powinien powstać całkiem przyzwoity płat mięsa :D

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Redakcja - niezalogowany 2013-02-28 11:08:38

    Chodzi o to, żeby sobie wyobrazić, że nasz kawałek mięsa jest roladą i tak prowadzić nóż, żeby tą roladę z niego wydobyć :D Nie mamy żadnego lepszego zdjęcia niż to: http://www.food-pictures.com/photo.php?pid=13839&rh=cD0wJmt3PTIyMTQmcHA9MTAwJmNkPTImc3c9MQ== Ale ono chyba obrazuje ten proces.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    ona - niezalogowany 2013-02-28 09:41:45

    Co to znaczy: rozkrajamy spiralnie? Jak mam to zrobić, proszę o wskazówkę

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Marek - niezalogowany 2013-02-27 17:38:16

    Kolejny raz pytam, gdzie można tego spróbować?

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Anna - niezalogowany 2013-02-27 17:08:52

    Wyobrażam sobie jak to smakuje :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do