Dużo mięsa, czyli wegetarianie dziś jedzą na mieście.
Nie chcemy generalizować, ale są takie potrawy, które niezawodnie zwabiają facetów do kuchni. Kiedy jedzenie siedzi w piecu, zaczynają oni krążyć koło piekarnika i pytać "długo jeszcze...?". Chyba, że sami są kucharzami. Wtedy koło pieca krążą ich kobiety, uzbrojone w widelce.
Takim daniem na pewno jest pieczeń. Mięso solidnie natarte przyprawami i upieczone potrafi napełnić swoim aromatem cały dom na długo po tym, jak zniknie po niej wszelki ślad.
Składniki
Kilogram wieprzowiny ( karkówki lub łopatki)
50 g słoniny
pół szklanki oleju
majeranek, sól i czosnek granulowany
Mięso rozkrajamy spiralnie, aby powstał z niego jak największy prostokąt. Słoninę kroimy paseczki o długości mniej więcej 3 cm. Rozkładamy prostokąt mięsa na desce do krojenia i robimy w nim małe nacięcia, w które wkładamy kawałeczki słoniny. Uważajmy, żeby nie poprzebijać mięsa na wylot.
Olej wlewamy do miseczki, dosypujemy majeranku , czosnku i soli tyle, by powstała gęsta pasta. Połową pastą nacieramy naszpikowane mięso od strony słoniny. Po natarciu zwijamy prostokąt w roladę i związujemy biała, bawełnianą nicią. Nacieramy roladę resztą majerankowej pasty.
Odstawiamy przyprawione mięso na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, wkładamy w rękaw do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę.
Pieczeń można jeść na gorąco, a jeśli coś zostanie to świetnie smakuje również na zimno jako wędlina.
Ja wprawdzie wiem, co autor miał na myśli, ale wytłumaczyć tego jasno nie potrafię :D Wyobraźmy sobie więc na przekroju mięsa narysowaną spiralę i po niej przetnijmy mięso, a w efekcie z niewielkiego kawałka powinien powstać całkiem przyzwoity płat mięsa :D
odpowiedz
Zgłoś wpis
Redakcja - niezalogowany
2013-02-28 11:08:38
Chodzi o to, żeby sobie wyobrazić, że nasz kawałek mięsa jest roladą i tak prowadzić nóż, żeby tą roladę z niego wydobyć :D Nie mamy żadnego lepszego zdjęcia niż to: http://www.food-pictures.com/photo.php?pid=13839&rh=cD0wJmt3PTIyMTQmcHA9MTAwJmNkPTImc3c9MQ== Ale ono chyba obrazuje ten proces.
odpowiedz
Zgłoś wpis
ona - niezalogowany
2013-02-28 09:41:45
Co to znaczy: rozkrajamy spiralnie? Jak mam to zrobić, proszę o wskazówkę
odpowiedz
Zgłoś wpis
Marek - niezalogowany
2013-02-27 17:38:16
Kolejny raz pytam, gdzie można tego spróbować?
odpowiedz
Zgłoś wpis
Anna - niezalogowany
2013-02-27 17:08:52
Wyobrażam sobie jak to smakuje :)
odpowiedz
Zgłoś wpis
Podziel się swoją opinią
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Dzięki, codziennie się człowiek czegoś uczy :)
Ja wprawdzie wiem, co autor miał na myśli, ale wytłumaczyć tego jasno nie potrafię :D Wyobraźmy sobie więc na przekroju mięsa narysowaną spiralę i po niej przetnijmy mięso, a w efekcie z niewielkiego kawałka powinien powstać całkiem przyzwoity płat mięsa :D
Chodzi o to, żeby sobie wyobrazić, że nasz kawałek mięsa jest roladą i tak prowadzić nóż, żeby tą roladę z niego wydobyć :D Nie mamy żadnego lepszego zdjęcia niż to: http://www.food-pictures.com/photo.php?pid=13839&rh=cD0wJmt3PTIyMTQmcHA9MTAwJmNkPTImc3c9MQ== Ale ono chyba obrazuje ten proces.
Co to znaczy: rozkrajamy spiralnie? Jak mam to zrobić, proszę o wskazówkę
Kolejny raz pytam, gdzie można tego spróbować?
Wyobrażam sobie jak to smakuje :)