Reklama

Bez mięsa też może być smacznie. Spróbujcie kotlecików ryżowych ze szpinakiem

30/01/2021 08:02

Mamy dla wszystkich smakoszy przepis na lekkie danie, które z pewnością pozwoli odkryć klasyczny ryż biały Britta na nowo. Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację.

Przepis marki Britta / Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

- 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)

- 200 g szpinaku grubo krojonego

- 10 szt. pomidorów suszonych posiekanych

- 1 cebula drobno posiekana

- 1 ząbek czosnku drobno posiekany

- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej

- 100 g bułki tartej

- 30 g parmezanu

- 2 jajka

- sól i pieprz

Metoda:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uformować kotleciki. I smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto. Smacznego!

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do