Wiadomo nie od dziś, że owoce i warzywa to najlepsze, co może trafić na nasz talerz. Dietetycy mówią - co najmniej 5 porcji dziennie. No, ale przecież nie zawsze się da. A to czasu nie ma na gotowanie brokułów, a to po sutym obiedzie jabłko się już nie zmieści... a może by tak koktajl warzywny, albo sok?
Kilogram warzyw zjeść jest ciężko, ale sok z nich - czemu nie. Pomidory, ogórki, marchew, botwinka czy seler doskonale nadają się jako składnik koktajli warzywnych. Jak przygotować koktajl z warzyw?
Mamy dwa Was kilka przepisów na pyszne bomby witaminowe. Smacznego!
Koktajl błonnikowy
marchew - 2 sztuki
seler - 0,5 sztuki
pomidory bez skórki - 2 sztuki
pestki dyni - 1 łyżka
siemię lniane - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 1 łyżka
jogurt naturalny - 150ml
Pestki dyni, siemię lniane oraz nasiona słonecznika zmiel w młynku do kawy. Przełóż je do miski, dodaj 2-3 łyżki przegotowanej wody i drobno pokrojone warzywa. Całość dokładnie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Wlej jogurt i jeszcze przez chwilę miksuj, aby składniki się połączyły.
Koktajl szpinakowy
2-3 szklanki szpinaku
pól banana
sok z cytryny
wiórki kokosowe
woda do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
Należy wszystko zmiksować razem w blenderze.
Koktajl botwinkowy
ugotowana botwinka
jogurt naturalny
koperek
siemię lniane
Koktajl mleczno-warzywny
sok wielowarzywny - 150ml
jogurt naturalny - 100ml
natka pietruszki - 4 gałązki
świeża bazylia - 5 listków
Zmieszaj sok z jogurtem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Całość zmiksuj.
Ohh jak mi się zachciało takiego świeżego soku ;)
Muszę sobie przygotowac takie koktajle w domku