Reklama

Burger z grilla? Nic prostszego!

11/08/2013 08:00
Sezon mamy ewidentnie grillowy. I o ile karkówkę, czy kiełbaskę z grilla potrafi przygotować każdy, może warto palcem po mapie, czy językiem po burgerze, wybrać się w transatlantycką wycieczkę.

Nie dosyć, że wcale nie jest to trudne, to dodatkowo może być fajną niespodzianką dla naszych zakochanych w fast-foodach pociech, jednocześnie pozostając zdrowym, domowym, pełnowartościowym posiłkiem. Na porcję na cztery osoby, czyli cztery burgery potrzebujemy:

- 4 pszennych bułek (warto spróbować ze zwyczajnymi, nie tymi które kupujemy jako bułki do hamburgerów, bo owe pełne są niezdrowych dodatków)
- 300 g mielonej wołowiny (doskonale sprawdzi się antrykot)
- 2 ząbków czosnku
- jednej większej cebuli
- jednego jajka
- 4 łyżeczek ketchupu
- soli
- pieprzu
- ostrej papryki w proszku
- ziół prowansalskich, albo tymianku (zależnie od preferencji)
- 3-4 łyżeczek ostrej musztardy
- czerwonej cebuli, pomidora i sałaty do przystrojenia gotowych burgerów

Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno pokrojoną cebulę, ketchup i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy z mięsa cztery płaskie kotlety. Płaskie, bo takie szybciej nam się zgrillują. Grillujemy z obu stron, zależnie od preferencji. Bułki przecinamy i również kładziemy na grillu. Jeśli się opieką, nie zrobią się nam rozmiękłe po posmarowaniu musztardą. Smarujemy, na bułkę kładziemy sałatę, na niej kotleta, na nim cebulę i pomidora. Całość dosmaczamy ketchupem. Danie może być doskonałą wymówką, by z jego okazji wcisnąć dziecku również zdrową sałatkę albo surówkę. Smacznego!

(PW)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do